Izvor: B92, Tanjug

Biogradska gora je jedna od poslednje tri prašume u Evropi, predstavlja oazu mira i dar prirode u kojoj su svojevremeno odmarali predsednik SFRJ Josip Broz Tito, holivudska glumica Sofija Loren, a pre nekoliko godina se njenim stazama biciklom provozao i glumac Harison Ford.

Omeđena planinskim visovima, ispresecana potocima, uvalama i jezerima, ukrašena drevnim šumama i livadama, Nacionalni park Biogradska gora predstavlja pravi dar prirode, a nalazi se u našem regionu, na severoistoku Crne Gore, te može biti jedna od destinacija za predah na putu za crnogorsko primorje, ali i mesto za odmor.

Šef službe zaštite Nacionalnog parka Biogradska gora Mile Rnković ispričao je da zaštita parka datira još od 1878. godine, kada je šuma u poklon data tadašnjem gospodaru Crne Gore knjazu Nikoli, a uvidevši njenu vrednost, knjaz je šumu odmah stavio pod zaštitu.

Zbog toga, nosi naziv i Knjažev zabran.

Biogradska gora je smeštena između reka Tare i Lima i obuhvata površinu od oko 5.600 hektara, a njena najveća vrednost, kaže Rnković, je prašuma koja se prostire na 1.600 hektara.

Jedna je od poslednje tri prašume u Evropi i predstavlja prvo zaštićeno područje posle Nacionalnog parka Jelouston u SAD.

"Ovde sve nastaje i umire prirodnim putem. Nema mešanja čoveka i nastojimo da sve ostane tu gde jeste. Jedino što moramo da oslobodimo su pešačke staze, sve ostalo umire prirodnim putem", rekao je Rnković za Tanjug.

U srcu prašume smešteno je Biogradsko jezero, na nadmorskoj visini od 1.094 metara, na planini Bjelasici, koja, kaže Rnković, nosi epitet najpitomije planine Balkanskog poluostrva do čijih vrhova i jezera je lako doći.

U Biogradskom jezeru ogleda se zelenilo vekovne šume dajući mu zelenu boju, a na jezeru postavljeni su drveni čamci koji su posebno pravljeni za planinska jezera i u kojima se posetioci mogu provozati jezerom.

Osim tog, u nacionalnom parku smešteno je još pet jezera - Šiško, Ševarine, Ursulovačko i Veliko i Malo Pešica jezero, a Rnković kaže da sva jezera, kao i Biogradsko, imaju svoju draž i lepotu.

"Svi vrhovi planine Bjelasice i jezera imaju svoju draž, ali Biogradsko jezero u srcu prašume je neodoljivo i jednom ko dođe ovde, uvek se rado vrati", rekao je Rnković.

Nacionalni park svoje kapije za posetioce otvara 1. maja, a otvaranjem kapije, navodi Rnković, otvaraju se i svi njeni sadržaji - izviđački centar za posetioce, prodavnica sa suvenirima, drveni čamci, bungalovi za prenoćište, sportski ribolov, nacionalni restoran i edukativna staza.

Prema Rnkovićevim rečima, novi sadržaj nacionalnog parka je turistički voz, koji je planiran da u potpunosti izmesti vozila iz srca prašumskog rezervata i obala Biogradskog jezera.

"Od ove godine ćemo vršiti promotivne vožnje, jer je u toku izgradnja kompletne infrastukture, a sledeće godine voz startuje u punom kapacitetu", navodi Rnković.

Biogradsku goru je prošle godine posetilo rekordnih 60.000 turista, a najčešći posetioci su iz Crne Gore, Srbije, Rusije, Ukrajine, Nemačke, Francuske, Engleske. Cene se u Nacionalnom parku Biogradska gora, kaže Rnković, nisu menjale u poslednje dve godine, tako da cena ulaznice iznosi tri evra po osobi, odnosno 1,5 evra za organizovane grupe i đačke ekskurzije.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.