Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:09, 7. 6. 2019.

| Ekonomija

Zaštitnik potrošača: Partnerstvo Toplane s privatnikom neodrživ model

Autor:V. M. R. Izvor:Južne vesti
Toplana dimnjak
Ako oni nemaju iskustva, ne znam ko bi mogao da ga ima - pita se Jovanović; Foto: JV/Lj. Jocić

Predlog Toplane da uđe u javno-privatno partnerstvo zarad rekonstrukcije 10 kotlarnica, Jovan Jovanović iz Centra za zaštitu potrošača Forum, koji je inače u Savetodavnom telu Gradske toplane, ocenjuje kao nejasan i stoga neprihvatljiv. Ostala su otvorena mnoga pitanja, kaže Jovanović, koji smatra i da je ovaj predlog prvo trebalo da prođe Savetodavno telo, a tek onda da izađe pred Nadzorni odbor Toplane.

Da je predloženim kotlarnicama potrebna rekonstrukcija jer prave gubitke i zagađuju okolinu, slaže se i Jovanović, ali se pita da li je uvođenje privatnog partnera u posao pravi način da se to uradi. Jovan Jovanović Forum Zaštitnik potrošača kaže da je Toplana ovim modelom priznala da je "prenaduvala" cene grejanja; Foto: V. M. R.

Stava je da je paradoks da u tom slučaju fiksni troškovi grejanja ostanu isti, jer bi privatnik, kako je rečeno, preuzeo i deo radnika Toplane.

Jovanović je izrazio i sumnju u to da će varijabilni deo koji se odnosi na energente u ovom slučaju biti jeftiniji, kako su predvideli iz Toplane, i podseća da bi najpre porez na dodatnu vrednost to onemogućio.

Dodaje da ovakvom inicijativom niška Toplana takođe priznaje da su cene grejanja "prenaduvane", kada neko drugi može da prodaje energiju jeftinije.

Ovaj model mora da smanji fiksne troškove i moramo da tražimo odgovor kako neko može jeftinije da proizvode energiju od Toplane. Neka onda plate uslugu da ih nauče kako će jeftinije da proizvode, pa da imamo neke koristi od toga. Ako taj partner proizvede energiju i proda Toplani, on mora da plati PDV, i Toplana kad proda nama mora da se plati PDV, znači potrošači će dva puta da plate PDV za toplotnu energiju što sigurno ne može da bude niža cena nego sada što je - kaže Jovanović.

Zaštitnik potrošača dovodi u pitanje i argument da će Toplana naći partnera sa velikim iskustvom u oblasti grejanja, konstatacijom da ovo preduzeće postoji već 40 godina i toliko dugo se bavi ovim poslom. Dodaje da je nejasno i u čijem će vlasništvu biti kotlarnice koje će privatni partner da rekonstruiše, dok su iz gradskog preduzeća isključili privatizaciju i koncesiju kao opciju.

Neko treba da uloži procenjenih 2,7 miliona evra, a da nema nikakvo vlasnišvo nad time, to mi nekako ne stoji. Kako će da upravlja nečim što je tuđe? Odnos je nedefinisan. Ako ima određeni procenat, ulaganjem, ili je deoničar, ili je koncesija na određeni deo vremena dok ne uspe da vrati uložena sredstav - pita se.

Zaključuje da bi gradsko preduzeće ulaskom u javno-privatno partnerstvo na ovaj način zapravo postalo posrednik, te da je po matematici neizvodljivo da građani grejanje plaćaju jeftinije.

Mora da se zna sve detaljno pre nego što se donese odluka, jer na kraju krajeva sve ćemo mi građani da plaćamo. Po meni taj model nije održiv, neko ko je u sredini uvećava cenu. - zaključuje Jovanović.

Podsetimo, Toplana je predložila da se nađe privatni partner za rekonstrukciju kotlarnica Ledena Stena, Pasi Poljana, Čair, Ardija, Knjaževačka, Somborska, Pantelej, PMF institut, Mokranjčeva i Ratko Jović.

Kako je navedeno u zapisniku sa sednice Nadzornog odbora preduzeća, potencijalni partner je firma Veolia, koja je već predložila Toplani model po kome bi mogla da uradi ovaj posao. Međutim, direktor Toplane Predrag Milačić je kazao da njihov predlog ne odgovara u potpunosti te nije prihvaćen, pa bi partner trebalo da bude izabran javnim pozivom, nakon detaljne analize i procene stručnjaka. Na istoj sednici je pomenuto da je okvirno ulaganje 2,7 miliona evra.

UPSS je takođe izrazio sumnju u ovu inicijativu Toplane, navodeći da namešta posao poznatom "kupcu". Stava su i da preduzeće nikada nije bilo dovoljno transparentno što se finansija tiče, te da je moguće da postoji prostor za drugačije delovanje.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • zika zivac

    21:20 // 8. 6. 2019.

    A sta je sa naplatom ocitavanja brojila potrosnje grejanja po stanu? 400 din? Koja to firma i cija radi to je pravo pitanje?

  • Stojan

    14:53 // 8. 6. 2019.

    G-dine Miličiću, ko Vas je instruiro, da se bavite predloženim? U koliko bi se tako nešto usvojilo, iako bi "sve bilo po zakonu", po mišljenju, čak i laika,bila bi to Nišlijama "podvala veka". Čak bi i na AERODROM zaboravili, TOPLANOM opsednuti. I Vaši nedavni odgovori, na stranicama Južnih vesti, ukazuju na tkzv. TRANSPARENTNOST , koji /odgovori/ implicitno nagoveštavaju let TOPLANE za BEOGRAD.

    • Predrag Milačić

      00:06 // 9. 6. 2019.

      Stojane,
      Niti me je neko instruisao, niti sam "toplana" ja lično i samostalno. Kod nas se odluke ne donose ni naprečac, ni po nalogu, a sigurno ne bez analize.
      Još jednom svima objašnjenje - tek nakon odobrenja grada, pristupamo formiranju stručnog tima koji će da analizira da li je moguće i isplativo, i za koje kotlarnice, upotrebiti model JPP. Dakle još se ništa ne zna, ali eto neki "sumnjaju".

  • Tivat

    19:52 // 7. 6. 2019.

    Gospodine Jovanovicu,recimo da ste u pravu,ali koja je svrha ove price ako se proklamuje samo na portalima i konferencijama za stampu?
    Zasto ne animirate narod,korisnike,svojim stavom,da se neda deo toplane privatniku,ovako tribinaski je ,"pas laje,vetar nosi"!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: