Četvrtak, 06.06.2019.

20:10

Svečani prijem u Starom dvoru povodom Spasovdana FOTO

U Starom dvoru danas je održan svečani prijem povodom obeležavanja slave grada Beograda - Vaznesenja gospodnjeg, Spasovdana.

Izvor: Tanjug

Svečani prijem u Starom dvoru povodom Spasovdana FOTO
Foto: Tanjug/Tanja Valiæ

Prijemu se prisustvovali ovogodišnji domaćin slave gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, gradski funkcioneri, predstavnici diplomatskog kora, ličnosti iz javnog i kulturnog života...

"Velika mi je čast i zadovoljstvo da ste danas u ovolikom broju došli da zajedno proslavimo ovaj značajan dan - krsnu slavu Beograda, Spasovdan. Ovo je veoma značajan dan za sve ljude koje Beograd voli i koji vole Beograd", rekao je Radojičić.

Podsetio je da Beograd svoju krsnu slavu, Spasovdan, proslavlja od 1403. godine, kada je despot Stefan Lazarević proglasio Beograd glavnim gradom, i istakao da Spasovdan simbolizuje uspeće gospodnje, ali i veru u budućnost i zajedništvo.

"Beograd je kroz vekove mnogo puta uništavan, ali se uzdizao i uspevao da ponovo bude lep i divan kakav i jeste. Beograd tokom istorije povremeno i nije slavio slavu, ali je od 1992. godine ponovo redovno slavimo jer smo svesni da bez prošlosti, bez tradicije ne može biti svetle budućnosti", rekao je gradonačelnik.
Foto: Tanjug/Tanja Valiæ
Naveo je da je Beograd svesrdno prihvatio mnoge ljude, one koji su u taj grad došli sa željom za znanjem, prosperitetom, uspehom, boljim životom, ali i one koji su morali da odu sa svojih ognjišta.

"Beograd se gradi i to se vidi na svakom koraku, ali želimo da bude još zdraviji, lepši, organizovaniji...idemo ka tom cilju, ali Beograd čine Beograđani, a to smo svi mi zajedno i važno je da svi damo svoj doprinos, neko manji, a neko veći. Uz Božiju pomoć i uz taj naš mali doprinos dostićićemo cilj koji želimo", naveo je Radojičić.

Prisutnima je zahvalio što su došli i poželeo da Beograd još puno godina slavi Spasovdan.
Foto: Tanjug/Tanja Valic
Beograd je ranije danas svoju krsnu slavu obeležio liturgijom u Vaznesenjskoj crkvi i litijom centralnim gradskim ulicama.

Povodom gradske slave na 127 biloborda u srpskoj prestonici postavljene su slike sa motivima srednjovekovne istorije Srbije koje će građani, ali i posetioci prestonice moći da vide do 3. jula.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: