PRVA ŽRTVA POPLAVA: Vladimira pronašli ronioci

S.Babović

06. 06. 2019. u 13:24

Pronađeno telo nestalog meštanina u Selištu kod Trstenika. Pripadnici Žandarmerije u četvrtak iz mulja izvukli nesrećnog čoveka

ПРВА ЖРТВА ПОПЛАВА: Владимира пронашли рониоци

Foto: S.Babović

Ronioci Specijalnog odreda Žandarmerije pronašli su telo Vladimira C. (60),koji je nestao u utorak uveče u poplavama koje su zadesile Selište kod Trstenika. Potraga za nesrećnim čovekom, koji je na traktoru poslednji put viđen nedaleko od Zapadne Morave, počela je odmah po prijavi, a u potragu su se uključili pripadnici MUP, Sektora za vanredne situacije, sa dobrovoljcima i članovima porodice.

Posle 13 i po sati potrage priobalja Zapadne Morave, pronađeno je mesto gde se nalazio traktor, ali je potraga obustavljena zbog otežanih uslova, ogromne količine blata i mulja. Ronioci su iz Beograda pristigli u sredu oko 17 sati i nakon skoro tri sata ronjenja prekinuli potragu usled otežanih uslova, ogromne količine mulja i blata. Potraga je nastavljena u četvrtak u 11 sati i posle oko dva sata pretrage priobalja našli su i telo.

- Videli smo ga tog dana kada je nestao, pozdravili se, popričali s njim, sve je bilo u redu, niko nije mogao ni da sluti da će nesreća da se dogodi - pričaju meštani Selišta. - Bio je veoma sposoban čovek, umeo je i sa traktorom.

Pretpostavlja se da je nesrećni čovek krenuo u pravcu njiva kod Zapadne Morave, a veruje se da u trenutku kada je upravljao mašinom, put nije bio pod vodom. Usled bujanja Konjuškog potoka stvorile su se određene jame, pa se nezvanično nagađa da je meštanin mogao da upadne u neku od njih i zaglavi se sa traktorom, koji nije imao kabinu.

Selište je tri puta plavljeno za četiri dana. U Štabu za vanredne situacije opštine Trstenik napominju da je su nove padavine ostavile dubokog traga u mestima Poljna, Mala Sugubina i Riljac. Stradali su i mostovi. Odroni su se pojavili u ataru sela Planinica. Na udaru su bili i Stragari, Velika Drenova,Medveđa. Na teritoriji opštine je vanredna situacija još od ponedeljka i mehanizacija na terenu raščišćava posledice poplava.

- Oštećeno je 13 mostova, pod vodom je oko 3.000 hektara oranica i oko 200 stambenih i ekonomskih objekata - navodi Aleksandar Ćirić, predsenik opštine. - Predstavnici Vojske Srbije iz 246. bataljona ABHO u Kruševcu obišli su teren i u planu su asanacija i dekontaminacija poplavljenog područja.


ISTA SLIKA, PET GODINA POSLE

TRSTENIK je bio jedna od najugroženijih opština u velikim majskim poplavama 2014. godine. Pre nego što su reke podivljale, u prvoj polovini te godine, grad je opustošio plodne oranice čak tri puta. U poplavama su potom stradale kuće,javni objekti, putna infrastruktura, a gotovo 15.000 meštana vodu je pilo iz cisterni zbog oštećenja akumulacionih jezera i sistema za vodosnabdevanje. Iako su sada izvorišta pošteđena, šteta na plodnim njivama je ogromna i strahuje se da će biti veća nego pre pet godina.

VLADA: STANjE ELEMENTARNE NEPOGODE

Vlada Srbije usvojila je u četvrtak odluku o proglašenju elementarne nepogode zbog obilnih padavina, grada i izlivanja bujičnih i drugih vodotokova, ovog meseca, koje su izazvale veliku materijalnu štetu u pojedinim opštinama.

Odluka je prvi korak u aktiviranju države u definisanju tačnog broja opština i štete nastale u poplavama, kako bi se pristupilo obnovi infrastrukture, privatnih objekata i objekata javne namene.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije