Nastavljeno suđenje Plavanjcu i Narančiću 1Ilustracija Foto: Janson Morison FI

Uvidom u dokazne predmete tužilaštva, danas je pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu nastavljeno suđenje u predmetu „Bosanska Krupa II“.

Optuženi Joja Plavanjac se tereti za ubistvo, a optuženi Zdravko Narančić za pomaganje u ubistvu 11 bošnjačkih civila u prvoj polovini avgusta 1992. godine u Osnovnoj školi „Petar Kočić“ u Bosanskoj Krupi, Bosna i Hercegovina.

Na današnjem glavnom pretresu, između ostalog, izvršen je uvid u foto-dokumentaciju OŠ „Petar Kočić“ i fiskulturne sale te škole, kao i dokazi o vojnom angažovanju 11 lica.

U optužnici se navodi da je Narančić, za vreme dok je obavljao dužnost stražara u zatvoru u toj školi, omogućio ulazak Plavanjcu, koji je bio naoružan. Plavanjac je, najpre, tražio Predraga Praštala, koji je prethodnih dana ubio njegovu majku Savku.

Međutim, pošto je Praštalo već bio odveden u pritvor u Banja Luku, Narančić je Plavanjcu prvo otključao vrata prostorije u kojoj su držani zatvoreni Bošnjaci, pripadnici grupe „Joks“. Plavanjac je odmah otvorio paljbu na njih i ubio 10 muškaraca: Kaltak Rasima, Kaltak Nezira, Kaltak Enesa, Kaltak Emsuda, Kaltak Ferida, Alijagić Fadila, Alijagić Edina, Omić Mirsada, Nasić Rasima i Ćehajić Ismeta.

Nakon toga, u optužnici se navodi, da je Narančić otključao i vrata druge prostorije i glasno zatražio da iz izađe Tofik Sedić, pa kada je on izašlo, Plavanjac ga je odveo u fiskulturnu salu škole, pitajući ga najpre zašto je zaustavljao njegovog strica Miću Plavanjca, a zatim ga i ubio.

Iznoseći svoju odbranu, Plavanjac i Narančić su negirali optužbe koje ime se stavljaju na teret. Joja Plavanjac tvrdi da je ubistva 11 Bošnjaka izvršio njegov sada pokojni otac Lazo Plavanjac. Optužnica je podignuta 26. decembra 2017. godine, a suđenje je počelo 7. juna prošle godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari