HAPŠENJE U BANJALUCI: Bivši ministar u Vladi RS osumnjičen za zlostavljanje 11-godišnjakinje

O. Matavulj

06. 06. 2019. u 09:40

Prof. Nenad Suzić, bivši ministar, uhapšen zbog zlostavljanja devojčice. Tereti se da je duži vremenski period napastvovao 14-godišnjakinju

ХАПШЕЊЕ У БАЊАЛУЦИ: Бивши министар у Влади РС осумњичен за злостављање 11-годишњакиње

Depositphotos

NENAD Suzić (69), bivši ministar prosvete Republike Srpske i redovni profesor Univerziteta u Banjaluci, uhapšen je zbog sumnje da je seksualno zlostavljao 14-godišnju devojčicu iz tog grada.

Uhapsili su ga inspektori za seksualne delikte PU Banjaluka, koji su ga u četvrtak sproveli u tužilaštvo uz prijavu o počinjenom krivičnom delu obljube deteta mlađeg od 15 godina.

Kako saznajemo, Suzić se tereti da je duži vremenski period napastvovao devojčicu iz svog komšiluka, koja dolazi iz siromašne porodice, a koju je godinama gledao kako odrasta i čije roditelje poznaje.

- Osumnjičeni je duže vreme zlostavljao devojčicu dodirivajući je po raznim delovima tela i tako zadovoljavao svoje seksualne potrebe. Očigledno je bio svestan zlodela, jer je žrtvi govorio da o tome nikome ništa ne sme da priča i da će to ostati njihova tajna - rekao je izvor blizak istrazi.

Hapšenje je, kako navodi, usledilo nakon što su roditelji devojčice saznali za zlostavljanje i sve prijavili policiji. Reagovala je i škola koju devojčica pohađa. Sa žrtvom su razgovarali psiholozi i stručnjaci, navodeći da je njen iskaz dosledan, i da nema razloga da u njega sumnjaju.

Iz policije je kratko saopšteno da je uhapšen N. S., ali da zbog zaštite deteta i integriteta istrage nisu u mogućnosti da više detalja iznose u javnost.

- Osumnjičenog će u zakonskom roku od 24 sata ispitati dežurni tužilac i nakon toga će odlučiti o stavljanju predloga za određivanje mere pritvora - rekla je Maja Đaković Vidović, portparol banjalučkog tužilaštva.

Ukoliko se dokaže krivica, Suziću, koji negira ovo delo, preti kazna od osam godina zatvora, a radi se o delu koje je izuzeto od bilo kakvog ublažavanja kazne.

Foto UNIBL Nenad Suzić

Prof. dr Nenad Suzić redovni je profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci na studijskom programu Pedagogije. Magistrirao je na temi o moralnom vaspitanju. Napisao je 17 naučnih radova, među kojima i one o emocijama učenika i studenata. U njegovoj biografiji se navodi da je Učiteljsku školu završio u Prijedoru 1969, a Filozofski fakultet u Zagrebu 1976, gde je i magistrirao 1989. Doktorirao je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 1995. na temu "Osobine nastavnika i odnos učenika prema nastavi". Od 1998. do 2001. bio je ministar u Vladi RS na čijem je čelu bio Milorad Dodik.

UNIVERZITET BEZ KOMENTARA

NA Univerzitetu u Banjaluci kažu da su za hapšenje profesora Nenada Suzića saznali iz medija.

- Ukoliko mu bude određen pritvor, prof. dr Suzić biće privremeno udaljen s radnog mesta. Dok traje istražni postupak slučaj, ne možemo da komentarišemo - rekao je portparol Univerziteta Dario Stanković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije