Najnovije vesti
Vesti Svet
Trampovi će dati skoro MILION DOLARA za vozila POGREBNE SLUŽBE tokom posete Irskoj, a niko ne zna zašto

Trampovi će dati skoro MILION DOLARA za vozila POGREBNE SLUŽBE tokom posete Irskoj, a niko ne zna zašto

Irska firma za pogrebne usluge "JP Ward & Sons" iznajmljuje svoj vozni park "mercedesa" E klase, ne samo ožalošćenima, već svakome ko želi da putuje u stilu.

donald tramp Foto: Tanjug/AP
donald tramp

Basnoslovne cene nisu odvratile njihovu najnoviju mušteriju - Belu kuću. Ona je toliko zainteresovana da koristi njihova luksuzna vozila tokom dvodnevne posete Donalda Trampa Irskoj, da je spremna da za njih plati milion dolara američkih poreskih obveznika.

Trampova administracija platila je porodičnoj firmi sa sedištem u Breju 935.033 dolara u četiri tranše, prema podacima USASpendin.gov, zvaničnog sajta koji beleži potrošnju američke vlade.

Državno ministarstvo nije odmah odgovorilo na zahtev za potvrdu da će iznajmiti četiri vozila, što će iznostiti 233.748 dolara po automobilu.

Foto: Tanjug/AP

Hotelski računi za predsedničku pratnju takođe su podvrgnuti kontroli. Dokumenti državne uprave pokazuju da su američki poreski obveznici potrošili 1.223.230 dolara na VIP smeštaj u londonskom hotelu Interkontinental, tokom Trampove posete Velikoj Britaniji, prenosi "Gardijan".

Posle zvanične posete Birtaniji, Tramp će večeras odleteti na aerodrom Šenon u okrugu Kler, gde će se nakratko sresti sa irskim premijerom Leom Varadkarom. Zatim će helikopterom odleteti do svog golf resorta u selu Dunbeg na obali Atlantskog okeana.

Sutra će odleteti u Normandiju na obeležavanje dana D, a zatim se vratiti u Dunbeg na još jednu noć i partiju golfa. U petak će se vrtiti u Vašington.

Nejasno je zbog čega su tačno predsedniku potrebne limuzine. Ako Tramp, njegova supruga Melanija i ostali članovi pratnje putuju helikopterom, najverovatnije im neće trebati automobili.

Ukoliko posete selo Dunbeg, kao što se meštani uzbuđeno nadaju, to će biti kružno putovanje od osam milja sa kombinovanim troškom od 116.879 dolara po milji, uključujući i dodatni račun za ostatak pratnje.

"JP Ward & Sons" nije mogao da rasvetli aranžmane. Žena koja se javila na telefon kompanije rekla je da ne zna ništa o iznajmljivalju limuzina predsedniku Trampu, a na dalje pozive niko nije odgovorio, piše The Guardian.

U junu 2013. godine, pogrebno preduzeće je zaradilo oko 114 hiljada dolara vozeći Mišel Obamu i njene ćerke po Dablinu tokom trodnevne posete Baraka Obame.

Organizatori Trampovih putovanja obraćali su posebu pažnju na vozila čak i pre nego što je on postao predsednik. Tokom svoje kratke posete majčinom rodnom mestu u Škotskoj 2008. godine, Tramp je iskoristio jedini crni "porše kajen" sa pogonom na četiri točka koji je mogao da se nađe na ostrvu Levis. Organizatori su ga iznajmili od lokalnog biznismena posle dana potrage.

Tramp je insistirao na iznajmljivanju crnog "rendž rovera" za svoje sporadične posete Aberdinširu, uključujući i njegov put da dobije počasnu diplomu Univerziteta Robert Gordon 2010. godine.