Zelenski traži od EU da pomogne u okončanju sukoba na istoku Ukrajine 1Zelenski i Junker Foto: Beta/AP/Olivier Matthys

Novi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zatražio je danas od Evropske unije (EU) da intenzivira pritisak na Moskvu kako bi se okončao sukob na istoku Ukrajine, naglašavajući sudbinu dece žrtve tog sukoba.

Bivši komičar (41), bez političkog iskustva, izabrao je Brisel gde se nalaze sedišta EU i NATO za svoju prvu zvaničnu posetu inostranstvu.

Zelenskog je primio predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker, a kasnije treba da se sastane sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom.

Predsednik Ukrajine se najviše založio za sudbinu dece žrtve sukoba između pripadnika ukrajinskih snaga bezbednosti i proruskih pobunjenika na istoku zemlje, gde je od 2014. godine poginulo oko 13.000 ljudi.

„Ne prestajem da mislim… na stotine dece koje su ubili odrasli iz vatrenog oružja na istoku Ukrajine“, naveo je Zelenski na Fejsbuku i dodao da je danas na Medjunarodni dan dece žrtava agresije želeo da podseti EU na decu u istočnoj Ukrajini kao i da pozove Rusiju da okonča rat kako bi se spasili životi.

„Međutim, pozivi nisu dovoljni. Zbog toga će moji razgovori sa evropskim rukovodiocima početi pitanjima – Kako ćemo zajedno vrštiti pritisak na agresora? Kako ćemo ga prisiliti mir? Siguran sam da ćemo zajedno pronaći rešenje. Možda ne danas, ali ćemo ga svakako naći. U obavezi smo da ga nadjemo zbog naše dece“, rekao je Zelenski.

Prema navodima UN-a, 147 dece je stradalo na istoku Ukrajine, od kojih 98 dečaka i 49 devojčica. U tom sukobu je povredjeno 363 dece, a skoro 200.000 je raseljeno.

EU i NATO podržavaju Ukrajinu od ruskog pripajanja poluostrva Krim i početka konflikta u istočnoj Ukrajini 2014. godine, ali Kijev traži da se učini još više u unapređenju neophodnih političkih i ekonomskih reformi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari