"Vreme za bajke je prošlo, kao i vreme za crtani film u sedam i petnaest"

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da je dijalog sa Prištinom na reanimaciji.

Izvor: B92

Utorak, 04.06.2019.

17:41

On je dodao da nastavak dijaloga zavisi od "reanimatora", odnosno od onih koji bi trebalo da mu udahnu život.

Dačić je na konferenciji za novinare posle sastanka sa Miroslavom Lajčakom kazao da Priština ima za cilj da opstruira dijalog i iznalaženje rešenja, jer procenjuje da ono nije u njihovom interesu i onako kako su ga oni upisali.

Upitan da prokomentariše da li će menjati format dijaloga, on je rekao da se nastavlja u ovom formatu, iako je sada "dijalog na reanimaciji".

"Da li će uspeti zavisi od reanimatora i onih koji treba da udahnu novi život dijalogu", rekao je Dačić i dodao da samiti u Berlinu i Parizu nisu zamena za dijalog.

Prema njegovim rečima, nedavni samit u Berlinu je pokazao, iako je trebalo da oživi dijalog, da nema napretka i uprkos tim naporima je došlo do brutalnih napada i upada kosovskih ROSU na sever Kosova.

Kaže da format dijloga ne može da se menja bez saglasnosti Srbije, te naveo da su svi "zapeli" da se u dijalog ubace SAD, a ne i Rusija.

Osvrnuo se i na izjavu da stvari treba rešavati u skladu sa stanjem na terenu.

"Priština polazi od toga da je sve rešeno, a to nije tako", rekao je Dačić upitan da prokomentariše šta znači njegova izjava da rešenje treba da bude u skladu sa stanjem na terenu, što je, kako je dodao, omiljena formulacija SAD i međunarodne zajednice kada se opravdava nezavisnost Kosova.

Dodao je da je njegov stav da problem treba da se rešava u skladu sa stanjem na terenu već deset godina.

"Beograd nema pun suverenitet nad Prištinom, ni Priština na severu. Svaka promena stanja može da se desi samo silom i ona bi destabilizovala Balkan", ocenio je Dačić.

Dačić je kazao i da nikada nije video u životu takvu "silu" kao što je Priština koja na pritiske SAD i EU neće da ukine takse. Ocenio je da ta priča da Prištini niko ništa ne može može da bude samo jedna "bajka u koju ni deca ne veruju".

"Vreme za bajke je prošlo, kao i vreme za crtani film u sedam i petnaest", rekao je Dačić.

"Da bi ukinuli takse, oni traže da priznamo njihovu nezavisnost, a čemu onda dijalog?", rekao je Dačić.

Kako kaže, imajući u vidu snagu Prištine da odoleva pritiscima SAD, EU, Angele Merkel, Emanuela Makrona, pita se još samo da li će u Parizu Nemačka i Francuska uvesti sankcije Srbiji da bi ugodili Prištini.

Dačić je naveo i da je sednica UN zakazana za 10. jun i da od nje ne treba praviti nešto vanredno i da ne treba očekivati zaključke ni oduke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: