Najnovije vesti
Vesti Društvo
POSLE POPLAVE, POLA GRADA BEZ VODE Novopazarci sada imaju novu muku iako se reke polako povlače u korita

POSLE POPLAVE, POLA GRADA BEZ VODE Novopazarci sada imaju novu muku iako se reke polako povlače u korita

Raška, Jošanica, Trnavica i Deževska povukle su se u svoja korita i situacija u Novom Pazaru je, i pored novih padavina, znatno bolja nego u ponedeljak, kazali su "Blicu" u gradskom štabu za vanredne situacije. Međutim, Novopazarci sada muče novu muku - pola grada je bez vode.

NOVIPAZAR01 Ušće Jošanice u Rašku foto N. Kočović Foto: N. Kočović / RAS Srbija
NOVIPAZAR01 Ušće Jošanice u Rašku foto N. Kočović

- Procena štete je u toku, ali možemo reći da će biti velika, pogotovo u delovima gde reke nisu ukorićene. Oštećeni su putevi, imanja na obalama reka, ali i pojedini objekti u gornjem toku Raške, u naselju Jerka. Imamo više od 80 zahteva za nadoknadu štete – poručili su iz Štaba i dodali da bi šteta bila znatno veća da nije bilo dobre reakcije javnih i privatnih preduzeća, kao i pripadnika Sektora za vanredne situacije MUP-a.

Niko ne zna ko je đubre iz reke prebacio u - reku

Borbu protiv nabujalih reka u Novom Pazaru obeležio je i snimak na kojem se vidi kako bagerista gomilu plastičnih flaša vadi iz reke i umesto odlaganja na obalu ili u kamion, prebacuje preko mosta i ispušta ponovo u vodu.

Naš sagovornik iz Štaba za vanredne situacije nam je rekao da nije video snimak, ali da su mu saradnici rekli o čemu se radi.

- Kako bi se što hitnije reagovalo i sprečilo izlivanje reka i plavljenje kuća, angažovana je sva raspoloživa mehanizacija javnih i privatnih preduzeća i upućena na kritične tačke. U ovom slučaju se verovatno radi o bageru privatne firme koji je angažovan na čišćenju korita Raške u naselju Selakovac, kod takozvanog Hadžibulića mosta. Ne znam zašto je smeće ponovo bacio u reku, a ne na obalu. Verovatno je vozač u tom trenutku razmišljao samo kako da ukloni taj "čep" koji se stvorio i spreči izlivanje Raške, bez razmišljanja da će te flaše možda negde nizvodno napraviti neki problem – kaže član Štaba za vanredne situacije.

Raška u svom koritu, Novi Pazar
Foto: N. Kočović / RAS Srbija
Raška u svom koritu, Novi Pazar

Pola grada bez vode

Opasnost od poplava u Novom Pazaru danas je znatno manja, međutim, kiša je toliko zamutila Rašku da filtersko postrojenje JKP "Vodovod i kanalizacija" radi sa tek 50 odsto kapaciteta prilikom prerade sirove vode, zbog čega su žitelji viših delova Novog Pazara od juče bez vode.

U tom javnom preduzeću nisu mogli da preciziraju koliko dugo će trajati problem sa vodosnabdevanjem i da će on, pre svega, zavisiti od toga koliko brzo će se razbistriti voda na vodozahvatu.