Potopljena sela kod Svilajnca, provala oblaka u Pomoravlju, odvodi tesni za padavine (FOTO/VIDEO)

Novosti online/Agencije

04. 06. 2019. u 10:35

Iako se voda povlači, u opštini Ivanjica i danas je na snazi vanredno stanje nakon poplava. Takođe, zbog izlivanja bujičnih potoka, na teritoriji opštine Svilajnac proglašena je vanredna situacija

Потопљена села код Свилајнца, провала облака у Поморављу, одводи тесни за падавине (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: G. Šljivić

Više putnih pravaca u okolini Trstenika je u prekidu ili se vozila otežano kreću usled izlivanja reka i potoka, saznaju “Novosti”.

Putnici koji su krenuli ka Rekovcu iz pravca Milutovca svedoče da stari put koji vodi ka Rekovcu i ka Kragujevcu više liči na jezero, jer se asfalt tek nazire na pojedinim mestima.

Iako se voda povlači, u opštini Ivanjica i danas je na snazi vanredno stanje nakon poplava koje su napravile oštećenja ne samo u domaćinstvima, već i na putevima gde su se pojavila klizišta i odroni, rekao je predsednik opštine Ivanjica Zoran Lazović.

Zbog izlivanja bujičnih potoka, usled velikih padavina u toku noći i danas, na teritoriji opštine Svilajnac proglašena je vanredna situacija. Sve ekipe su na terenu, stanje je i dalje kritično, jer padavine ne prestaju.









DRAMA U TRSTENIKU SE NASTAVLjA


TRSTENIK - Više putnih pravaca u okolini Trstenika je u prekidu ili se vozila otežano kreću usled izlivanja reka i potoka, saznaju “Novosti”. Putnici koji su krenuli ka Rekovcu iz pravca Milutovca svedoče da stari put koji vodi ka Rekovcu i ka Kragujevcu više liči na jezero, jer se asfalt tek nazire na pojedinim mestima.


Saobraćaj se otežano odvija i na ulazu u Veliku Drenovu iz pravca Trstenika, gde prolaze samo veća vozila, a ugroženo je i selo Medveđa. Voda je već počela da prodire u dvorišta i više kuća. Članovi Štaba za vanredne situacije su na terenu od ranih jutarnjih sati.

PROČITAJTE JOŠ: REAKCIJA NA POPLAVE: Država priprema pomoć ugroženim područjima


U Trsteniku je u ponedeljak zvanično uvedeno vanredno stanje, nakon što je Riljačka reka, pritoka Zapadne Morave ugrozila 80 kuća u naseljenom mestu Selište. Meštani Trstenika koji su na bilo koji način ugroženi mogu da se jave nadležnima na broj telefona 037/711-723.



VANREDNA SITUACIJA U SVILAJNCU

SVILAJNAC – Zbog izlivanja bujičnih potoka, usled velikih padavina u toku noći i danas, na teritoriji opštine Svilajnac proglašena je vanredna situacija. Sve ekipe su na terenu, stanje je i dalje kritično, jer padavine ne prestaju.


Z.Gl.

IVANjICA: VODA SE POVLAČI, POPLAVE IZAZVALE KLIZIŠTA I ODRONE

Iako se voda povlači, u opštini Ivanjica i danas je na snazi vanredno stanje nakon jučerašnjih poplava koje su napravile oštećenja ne samo u domaćinstvima, već i na putevima gde su se pojavila klizišta i odroni, rekao je predsednik opštine Ivanjica Zoran Lazović.


Prema njegovim rečima, najveća oštećenja su u mestima Prilike, Radaljevo, Cerova, Lisa, Raščići i trenutno ekipe na terenu procenjuju štetu.

"Juče i danas smo imali sastanak štaba za vanredne situacije i ovde je na snazi vanredno stanje. Voda se povlači, međutim štete su vidne. Što se tiče putne infrastrukture imamo oštećenja u smislu aktivacije klizišta i odrona na putevima", rekao je Lazović za Tanjug.

Kaže da ekipe JKP "Putevi Ivanjice" i vatrogasci pokušavaju da saniraju štete na putevima iz sredstava za urgentno održavanje.

"Radimo na tome da sve putne pravce dovedemo u funkciju", rekao je Lazović.

Ističe da je opština formirala Komisiju za utvrđivanje štete i da je trenutno ispitivanje vrednosti štete Sektora za vanredne situacije i Ministarstva poljoprivrede.

"Sada nemamo zvanične izveštaje, ali imamo puno zahteva građanstava posebno onih čija su domaćinstva bila oštećena. U narednih nekoliko dana imaćemo preciznije podatke", kazao je Lazović.

Naveo je da su većim delom otklonjeni uzroci koji su izazvali poplave, a koje su, objašnjava, nastale na vodotokovima drugog reda gde je bila eskalacija bujičnih potoka.

"Trudimo se da predunapredimo odbranu na rekama, kako nam se ista situacija ne bi desila", podvukao je Lazović.




FLAŠE PLUTAJU REKOM, VODA NADOŠLA DO MOSTA

TRSTENIK- U naseljenom mestu Selište kod Trstenika, gde je juče pod ovodom bilo 80 kuća nivo Riljačke reke i dalje raste i danas je posle 11 sati dostigao skoro nivo mosta.Rekom pliva ogromna količina plastične ambalaže, koja značajno otežava oticanje vode. Meštani Selišta se još uvek bore sa vodom.

-Sve smo izgubili,skoro ništa nije ostalo, stradali su frižider, zamrzivač,šporet,kuhinjski elementi,nameštaj- nabraja meštanka Verica Marinković.

Voda nije poštedela ni oranice.


- Poplavljeno je oko 10 plastenika, tu su bili posađeni paradajz,krastavci i paprika,najmanje je 3.000 do 4.000 evra šteta koju imamo- kaže meštanin Zoran Vučić.


Članovi Štaba za vanredne situacije koji su obilazili teren napominju da je Riljačka reka zadala ozbiljne probleme Selištu 1999.godine i dodaju da će pristupiti čišćenju korita reke. Komplatna raspoloživa mehanizacija je drugi dan na terenu, mašine JKP “Komstan”,privatnih firmi i mašine za ispumpavanje vode koje su u vlasništvu meštana gotovo su neprekidno radile u ponedeljak.



Vanredna situacija proglašena je na teritoriji opštine upravo usled jučerašnjeg prodora vode u naseljenom mestu Selište.Pritoka Zapadne Morave je ušla u dvorišta,podrume,prizemlja stambenih objekata.





U KNIĆU U POSLEDNjA DVA SATA PADA OBILNA KIŠA

U poslednja dva sata obilna kiša pada na teritoriji cele opštine Knić, rekao je predsednik te opštine Miroslav Nikolić i izrazio zabrinutost jer je, kako je naglasio, zemljište prezasićeno.


Prema njegovim rečima, ekipe su sinoć dežurale na terenu, jer je, ističe, vodostaj Gruže i pritoka rastao do pola dva.


"Danas u poslednja dva sata ponovo su obilne padavine. Na najkritičnijim tačkama smo napravili bedeme da pokušamo da sprečimo novu štetu od padavina", rekao je Nikolić za Tanjug.


On je rekao da problem s poplavama ima dve trećine opštine, i objašnjava da iz pravca Gornjeg Milanovca i sliva sa planina Rudnik, Kotlenica, Gledićkih planina i sve pritoke Gruže koje se ulivaju u Zapadnu Moravu prave velike probleme i štetu.


Zbog kiše koja i danas pada, navodi Nikolić, najugroženija su naselja ispod Knića - Pajsijević, Grabovac, Šumari, Gruža, Lipnica, Vrbeta, Guberevac, Čestin.


"Danas nije bilo evakuisanih, juče smo evakuisali oko 50 porodica, očistili smo njihova domaćinstva i dvorišta, većina se vratila kućama, a neki su još uvek kod rodbine i prijatelja", kazao je Nikolić.


Ističe da je opština sa Domom zdravlja i Crvenim krstom obezbedila pakete pomoći dok se vreme ne stabilizuje.


Jutros je, dodao je, formirana i Komisija za procenu štete u svim oblastima - poljoprivredi, infrastrukturi, objektima i angažovane su poljoprivredne stručne službe iz Kraljeva i Kragujevca koje će popisati štetu na usevima i u stočnom fondu.


Upitan o vrednosti štete, Nikolić kaže da je još rano za precizne podatke, ali je naveoe da je više od 1.200 hektara obradivog zemljišta pod vodom.


BUJICE U SELIŠTU KOD TRSTENIKA



BJELICA OSTAVILA PUSTOŠ, NAROD STREPI OD NOVIH POPLAVA

Posle poplavnog talasa Bjelica je ostavila pustoš u Guči i okolnim naseljima, kao i u selima Viči i Kotraži. Pod vodom se našlo na desetine kuća i u Lučanima, odnosno naseljima Đerać i Krstac. Najviše su stradale kuće u naselju Rakit, gde je bujica bukvalno rušila zidove domova porodica Radonjić, Vukadinović, Milinković...

Ljudi iz ovih kuća su iseljeni i nalaze se razmešteni u domovina prijatelja i rođaka. Vodena stihija uništila je sve što je mogla i njihove kuće više nisu za život.

U poplavi je stradala i livnica u Guči, a prema prvim procenama šteta je oko milion evra. Oštećene su mašine kao i livene peći koje su bile spremne za izvoz za Rusiju, Čeršku i Holandiju.

Vodena stihija inače pitome reke ostavila je haos za sobom. Voda je nosila šta god je stigla, pa je povukla čak i kamion, koji je sada zarobljen u koritu, među muljem i smećem.

Veliki deo Guče je bez struje, jer je voda u svom naletu oborila dosta bandera. I u dve škole u ovom kraju nastave neće biti do daljeg, jer je voda potopila i ove ustanove. U srednjoj školi u Drgačevu bilo je više od metar i po vode.

Bjelica se povukla u korito, ali kako su nove padavine počele ponovo od jutros, u narodu strah od novih poplava sve više raste. (V. I.)


NEMA OPASNOSTI OD IZLIVANjA REKA U BEOGRADU

Nema opasnosti od izlivanja reka na teritoriji Beograda, izjavio je danas gradski sekretar za poslove odbrane i vanrednih situacija Darko Glavaš.


On je precizirao da je kota na Savi 501 centimetar, a na Dunavu 543 centimetara.

"Prate se sva uputstva Gradskog i Republičkog štaba za vanredne situacija, koji se nalaze u zasedanju, kao i sva hidrološka i meteorološka upozorenja", rekao je Glavaš za Tanjug.


VOJSKA ANGAŽOVANA U OPŠTINI LUČANI NA OTKLANjANjU POSLEDICA POPLAVA

Pripadnici Vojske Srbije angažovani su u utorak na otklanjanju posledica poplava i pružanju pomoći civilnom stanovništvu u opštini Lučani, na poziv Štaba za vanredne situacije te lokalne samouprave.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva odbrane, više od 50 pripadnika 22. pešadijskog bataljona Druge brigade Kopnene vojske iz Požege angažovano je na pružanju pomoći u toj opštini.

Najviše štete poplave su nanele Srednjoj školi "Dragačevo" u Guči i u selima Viča kod Guče i Đerać kod Lučana, gde pripadnici pešadijskog bataljona pomažu meštanima u čišćenju puteva i nanosa od poplava u domaćinstvima.

"Vojska Srbije spremna je da na poziv kriznih štabova angažuje svu raspoloživu mehanizaciju i ljudstvo za pomoć u vanrednoj situaciji, proglašenoj u nekoliko opština Srbije. ;Kao i mnogo puta do sada, pripadnici vojske među prvima su se odazvali na poziv za pomoć u područjima i uvek su uz svoj narod spremni su da pruže svu neophodnu pomoć stanovništvu", dodaje se u saopštenju Ministarstva odbrane.


KRALjEVO, NASELjE ADRANI



I DALjE KRITIČNO U KRALjEVAČKOM KRAJU: NASELjA POD VODOM, MULjEM I BLATOM

U svih 68 kraljevačkih mesnih zajednica ukupno je poplavljeno oko 500 stambenih, pomoćnih i drugih objekata, teško je oštećeno ili uništeno 16 mostova, dvadesetak lokanih putnih pravaca je u potpunom prekidu, a iz poplavljenih domova spasilačke ekipe evakuisale su 125 ljudi. U pomoravskom selu Sirča nadomak grada na Ibru, voda se polako povlači ostavljajući za sobom pustoš i kataklizmične prizore – ogromne količine mulja, blata, krša, izvaljenih stabala… Bujična Sirčansko-Trgoviška reka je potpuno srušila most na lokalnom putu prema Sirčanskoj banji pa je oko stotinu domaćinstava iz ovog dela sela bukvalno odsečeno od sveta.


U ovom delu Sirče posle zemljotresa 2010. godine mnoge kuće su tek nedavno potpuno obnovljene, a sada je meštane snašla nova nevolja. U prigradskom naselju Grdica, s druge strane, više od 100 kuća je potpuno pod vodom. Kao i 2014. godine ponovo se izlio bujični potok Čađavac praveći ogromnu štetu na objektima, baštama, voćnjacima, plastenicima

Vodostaj Zapadne Morave je značajno porastao i ova reka je poplavila više desetina hektara plodnih oranica u svom priobalju izlivajući se i na lokalne puteve Adrani - Popovići i Oplanići – Grdica. Uz manje izlivanje kod gradske plaže, Ibar je, bar zasad, u svom koritu i ne ugrožava bunare „Vodovoda“ u Žičkom i Konarevskom polju.



VANREDNA SITUACIJA U PETROVCU NA MLAVI

Usled obilnih kišnih padavina, na području opštine Petrovac na Mlavi došlo je do izlivanja reke Busur, zbog čega je Štab za vanredne situacije proglasio vanrednu sitaciju na delu teritorije ove opštine.

Vanredna situacija odnosi se na sliv ove reke, na put Busur – Petrovac i na naselja Busur, Tabanovac, Veliko Laole, Burovac, Krvije i Dobrnje. Kako je istaknuto na sednici Štaba, vanredna situacija proglašena je iz preventivnih razloga da bi se narednih dana, u slučaju potrebe, na vreme reagovalo. Opština Petrovac na Mlavi prethodni put bila je zahvaćena poplavama u junu prošle godine, zbog izlivanja Mlave i Busura, a nastala šteta procenjena je na oko 13 miliona evra.

D. N.


I U RAČI PROGLAŠENA VANREDNA SITUACIJA

Vanredna situacija zbog obilnih padavina proglašena je i u opštini Rača, gde su bujični potoci napravili veliku štetu na saobraćajnicama, infrastrukturnim objektima, poljoprivrednom zemljištu i u domaćinstvima.

Predsednik opštine Rača Nenad Savković rekao je Tanjugu da je situacija na rekama Jasenici i Rači trenutno normalizovana, ali da su bujični potoci tokom prethodne noći i u prepodnevnim satima napravili ogromnu štetu. U skoro svim mesnim zajednicama su oštećene saobraćajnice.

"Sva raspoloživa mehanizacija je na terenu, gde se radi na raščišćavanju i normalizaciji saobraćaja. Trenutni vremenski uslovi dozvoljavaju rad na terenu, ali su hidrometeorološke najave za naredni period nepovoljne", rekao je Savković. Komisija koju je obrazovao opštinski Štab za vanredne situacije obaviće procenu štete, istakao je Savković.

BUJICE POPLAVILE SELA U OPŠTINI SVILAJNAC

Usled jakih padavina koje tu tokom noći i rano jutros pogodile opštinu Svilajnac izlili su se bujični vodotokovi u selima Troponje, Vojska, Mačevac, Subotica, Roćevac, Bresje i Grabovac. Voda je u ovim selima poplavila pojedina domaćinstva, koje su danas obišli predstavnici Opštine Svilajnac.

Štab za vanredne situacije opštine Svilajnac u utorak je proglasio i vanrednu odbranu od poplava i uvedeno je 24 časovno dežurstvo kako bi se pratila situacija na terenu.

Dalji postupci u saniranju posledica poplave zavise od vremenskih prilika. Kiša je prestala da pada, a čim se voda povuče počeće račišćavanje terena.

VIDEO: TV Centar Svilajnac



PROLOM OBLAKA I KIŠA NAPRAVILI HAOS U POMORAVLjU I RESAVI

Noćašnji prolom oblaka i višečasovna kiša, napravili su pravi haos u opštinama Pomoravskog okruga.

Reke su u koritima, ali bujice i potoci napravili su probleme u nekoliko sela u okolini Svilajnca, Chuprije i Paraćina.

U Jagodini, u ulici Kneza Lazara, kišna kanalizacija nije mogla da primi svu vodu, koja izbija iz šahti i plavi ulicu. Velike količine vode su i ispred benzinske pumpe "Knez" na ulazu u Ribare i po zasejanim njivama kukuruza.

U Opštini Svilajnac najkritičnije je u selima Subotica, Sedlare, Troponja i Vojska, izjavio je Tanjugu predsednik opštine Predrag Milanović.

Opštinski štabovi za elementarne nepogode u Chupriji i Paraćinu saopštili su da u opštini Chuprija zbog bujica imaju problema sela Isakovo, Supska, Krušar i Dvorica, a u Paraćinu Svojnovo i Potočac.

U opštini Despotovac pod vodom je oko hiljadu hektara oranica u selu Miliva i okolini, saopštio je Štab te opštine.

Reka Belica, kroz Jagodinu, ali i celim tokom do ušca u Veliku Moravu je gotovo napunila korito, a njen vodostaj se prati, rečeno je Tanjugu u Gradskom štabu za vanredne situacije. Slično je i s rečicom Lugomir, a obe su u tom gradu pre pet godina donele katastrofalnu poplavu.

Znatčajno je porasla i Velika Morava od juče, koja mutna i nabujala nosi velike količine otpada i slaže po "moravskim vrbacima".

Na njivama, zasejanim kukuruzom, povrćem i ozimim žitaricama, veliki su količine vode.


ODVODI TESNI ZA OBILNE PADAVINE

GRADSKI štab za vanredne situacije, na čijem je čelu prvi čovek Prokuplja Aleksandar Simonović, ocenio je da su obilne padavine prouzrokovale izlivanje vode po ulicama zbog nemogućnosti kanalizacione mreže da primi tako veliku količinu tečnosti.

- Ulice su nam se, za kratko vreme, pretvorile u potoke, pa čak i u reke, a u pojedinim naseljima je voda prodrla u dvorišta, te u nekoliko kuća. Bujica je potkopala i jednu glavnu vodovodnu cev, pa je deo grada ostao bez snabdevanja - sumirao je štetu gradonačelnik Simonović, i procenio da na reci Toplici i njenim pritokama zasad nema opasnosti od izlivanja.

Vršilac dužnosti direktora JKP "Hemeum" Radmila Perić je članove Štaba informisala o tome da na akumulaciji Bresnica nema štete od kiše, odnosno da bunari za vodosnabdevanje nisu ugroženi. Istovremeno, načelnik Sektora za vanredne situacije u Prokuplju Zoran Ristić kaže da su padavine bile lokalnog karaktera, te da tokom utorka nije bilo pljuskova ni na teritoriji Blaca i Kuršumlije.

(D. Zečević)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)