Trg Tjenanmen: Ministar opravdava gušenje studentskih demonstracija

Ministar odbrane kaže da je odgovor vlade na demonstracije iz 1989. „ispravan", što je retka prilika da kineski zvaničnici komentarišu dešavanja na trgu Tjenanmen.

Kina opradava gušenje studentskih demonstracija na trgu Tjenanmen iz 1989. godine, u retkom javnom komentaru o tom događaju.

Ministar odbrane Vei Fenge izjavio je na regionalnom forumu o bezbednosti da je zaustaljanje „nemira" bila „ispravna politika".

U proleće 1989. studenti i radnici zauzeli su trg Tjenanmen u Pekingu tokom velikih prodemokratskih demonstracija. Mnogi su izgubili živote u gušenju ovih demonstracija.

Izveštavanje o ovom događaju u Kini je zabranjeno.

Danas se obeležava tri decenije od demonstracija koje su trajale šest nedelja, a završile su se masakrom u Pekingu koji se dogodio 3. i 4. juna.

Šta je ministar izjavio?

Student koji nosi transparent na demonstracijama na Tjenanmenu
Getty Images
Studenti i radnici nose transparente kojima zahtevaju više slobode i demokratije

Razgovori u javnosti o prodemokratskim protestima iz 1989. su strogo zabranjene u Kini.

Ipak nakon govora o trgovini i bezbednosti na regionalnom forumu u Singapuru, general Vei Fenge dobio je pitanje iz publike o Tjenanmenu .

Vei je rekao da mu nije jasno zašto ljudi i dalje govore da Kina nije dobro postupila u ovom slučaju.

„To je bila politička pobuna i centralna vlada je preduzela korake da zaistavi nemire, što je ispravna politika", rekao je na forumu.

„Prethodnih 30 godina su dokaz da je Kina doživela velike promene", rekao je, dodavši da je to posledica toga što je vlada preduzela ispravne korake u tom trenutku.

„Kina danas uživa plodove stabilnosti i razvoja", zaključio je Fenge.

  • Мунгос

    04.06.2019 18:52
    Пре 30 година су Кинези урадили праву ствар. Укинули то мало својих идиота и квислинга, остали се завукли у мишју рупу. Зато смо сведоци да је од тада Кина прерасла у праву финансијску и војну империју.
    Иначе, сада би у Кини исто гледали како им Амерички и Европски комесари соле памет са својим правним тековинама. Као нама што раде, причају тихо и воде пса са собом.
    И сада смо у ситуацији да у Кини не сме да се о томе прича против Кине, а у Европи не сме да се коментарише у корист Кине. Резултат 1:1. С тим, што се Западни тоталитаризам потпуно оголио, сви то видимо и осећамо.
  • Rovari truli zapad

    04.06.2019 14:12
    Agencijine im agencije
    Kina sadrži preko 1740 nacija. To je šansa za sve kaubojske agencije, i na tome rade odavno, da primene recept Jugoslavije i rasture Kinu na 1740 državica pogodnih za eksploataciju.
    Na svu sreću, Kina je malo starija od te nazovi zemlje, nazovi vladara sveta, nekih svega nekoliko hiljada godina.
    Te će u korenu saseći sve pokušaje.
    Naravno, liće se krv, ali će Kina opstati.
    A blesavi studenti, mladi kakvi jesu, nema zemlje u kojoj nisu nekog "poslušali", pa pravili novi svet.
    Naravno, student je po default-u sit, napijen, neko ga finansira.
    Da svojom mukom zarađuje nešto, ne bi mnogo filozofirao o pravljenju boljeg sveta, a da obično ni svoj fakultet nije završio.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC