Fabrike usporile proizvodnju: Carine "ohladile" pogone

Fabrička aktivnost u SAD je u maju usporila zbog blagog pada obima proizvodnje, saopštio je američki Institut za upravljanje nabavkama (ISM).

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 03.06.2019.

18:15

Fabrike usporile proizvodnju: Carine
Foto: Depositphotos, microolga, 14422345

ISM-ov indeks koji meri fabričku aktivnost "skliznuo" je na 52,1 poen prošlog meseca sa 52,8 poena u aprilu, prenosi američka agencija AP.

Svaki podatak iznad 50 poena ukazuje na jačanje fabričke aktivnosti.

Američka agencija navodi i da je ovaj sektor tokom 33 meseca beležio rast aktivnosti.

Ipak, više kompanija obuhvaćenih istraživanjem je istaklo da su carine američkog predsednika Donalda Trampa na uvoz iz Kine zabrinjavajuće.

Jedna od kompanija iz hemijskog sektora je čak navela da je planirala da premesti poslovanje iz Kine u Meksiko, ali da je taj korak zakomplikovala prošlonedeljna Trampova najava uvođenja tarifa na meksičku robu, u nastojanju da primora tu zemlju da spreči prelazak imigranata u SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rublja suspendovana

Predsednik Italijansko-ruske trgovinske komore (IRTP) Ferdinando Pelaco saopštio je da se obustavlja sistem koji je omogućavao ruskim kompanijama da kupuju robe iz Italije za rublje.

15:33

29.4.2024.

1 d

Svet

"Prijateljska zemlja" ne želi rusko – već američko

Turska je u pregovorima sa američkim energetskim divom ExxonMobilom oko ugovora vrednog više milijardi dolara za kupovinu tečnog prirodnog gasa (LNG), u nastojanju da smanji svoju zavisnost od ruske energije, navodi se u izveštaju Fajnenšel tajmsa.

22:24

29.4.2024.

1 d

Podeli: