NEVOLJE KUPACA: Čipovi ukinuli kartice

E. R.

02. 06. 2019. u 14:00

Veliki broj Beograđana u nedelju imao problema sa bezgotovinskim plaćanjem. Zbog dva kraća prekida, ujutro i popodne, nisu funkcionisali mnogi terminali. Niko od nadležnih nije se novinarima javljao da objasni zastoj

НЕВОЉЕ КУПАЦА: Чипови укинули картице

Potrošači u nezavidnom položaju kad "padne" sistem / Foto N. Fifić

UOBIČAJENA nedeljna nabavka, ispijanje kafice, plaćanje nedeljnog ručka, za veliki broj Beograđana bilo je u nedelju "nemoguća misija". Ko nije imao dovoljno gotovine u džepu, u nedelju ujutru i popodne, nije mogao da plati račun karticama. Razlog tome je, kako "Novosti" nezvanično saznaju, što je kompanija "Čip kard", koja pokriva gotovo trećinu kartičarskih terminala, imala dva zastoja, između podne i 14 časova.

- Prema našim saznanjima, "Čip kard" je imao dva 15-minutna prekida, zbog čega nisu funkcionisali terminali za sve kartice koje imaju čip - rekao je "Novostima" izvor iz jedne banke, koji je insistirao na anonimnosti. - Dobili smo uveravanja da će promet biti potpuno regulisan.

Veliki broj građana u nedelju se javio u našu redakciju da se žali što ne može da koristi kartice u supermarketima, kafićima, restoranima...

Dodatnu glavobolju imali su jer se ovaj zastoj dešavao baš u nedelju. Većina menjačnica nije radila, a u pojedinim delovima grada bilo je teško pronaći neki bankomat. Naši reporteri su odmah krenuli u proveru. Zvali smo banke, trgovinske lance, operatore, ali, takođe, zbog nedelje, bilo je teško doći do informacije.

Tek oko 15 časova detektovali smo da je problem u kompaniji "Čip kard". Pokušali smo da kontaktiramo s ovom firmom, ali na dostupne telefone na njihovom internet-sajtu niko se nije javljao, kao ni na broj njihovog kol-centra. Šta je bio razlog zastoja, nije imao ko da nam kaže. Koliku su štetu pretrpeli trgovci, ugostitelji i ostali korisnici kartica, teško je utvrditi.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Gradimir Radivojević

02.06.2019. 21:09

Jadna naša digitalizacija, plaćanje u trenutku, još ćemo mi da čekamo elektroniku !

srecko

02.06.2019. 21:35

NIJE MI POZNAT RAZLOG ZASTO U SRBIJI MOZETE DA PLATITE RACUN BILO GDE SA KARTICOM BEZ UKUCAVANJA KODA;DA LI JE TO RAZLOG STO SU VECINA GRADJANA PRESLE U "LAPONCE" PA NE MORAJU DA "MOZGAJU"ZA TU SITNICU .U SVAKOM SLUCAJU PRUZA SE MOGUCNOST ZA MAHINACIJE ,prevare i kradje tudjeg novca.