Filips: Srbija naprosto treba da prizna Kosovo

Profesor Dejvid L. Filips, direktor programa za uspostavljanje mira i prava na Institutu za proučavanje ljudskih prava Univerziteta Kolumbija, koji je autor teksta "Tajni pregovori će izdati Kosovo", za portal "Demostat" je rekao da pojedini u Savetu za nacionalnu bezbednost SAD podržavaju podelu Kosova, "dok se drugi, uključujući članove Kongresa, protive korekciji granica".
Filips: Srbija naprosto treba da prizna Kosovo
Foto: Pixabay
Filips zastupa stav da je ideja o razmeni teritorija loša, između ostalog zbog toga što ne podrazumeva automatsko članstvo Kosova u UN, a tvrdi i da takav plan ne bi dobio podršku Narodne skupštine Srbije.
 
"Srbija, naprosto, treba da prizna Kosovo unutar njegovih postojećih granica. Takse će biti ukinute, a put Srbije ka članstvu u EU biće ubrzan, jer će ispuniti kriterijume iz Poglavlja 35", kaže on.
 
Demostat prenosi i ocenu analitičara Dragomira Anđekovića koji smatra da ono o čemu Filips govori nije realno ni za srednji rok.
 
"Ako polazimo od vremenskih orijentira koje Filips pominje - to znači da predlog sporazuma bude obelodanjen do 1. jula ove godine i da se posle toga krene u njegovu realizaciju - odgovor je kratak i glasi ne", rekao je on.
 
"S obzirom na naelektrisanu atmosferu koja je stvorena i na Kosovu, i na prostoru ostatka Srbije - usvajanje i mirno implementiranje bilo kakvog kompromisnog modela prevazilaženja sporova, sada nije moguće", ocenio je Anđelković koji odgovornost prebacuje na kosovsku stranu i kaže da su tamo političari "šovinistički naboj pripadnika svog naroda doveli do gotovo histeričnih razmera" i da je to "podiglo nivo emocija i među Srbima".
 
"Lično nisam ni protiv razgraničenja uz bolne ustupke koje i mi moramo da prihvatimo zbog odnosa snaga koji ne možemo da promenimo, ali zato smatram uslovom bez koga se ne može otvaranje pitanja prava na samoopredeljenje Republike Srpske", rekao je Anđelković.
  • @StAV

    02.06.2019 21:38
    Paaa prakticno su nestala. Slicno kao i srbi na Kosovu.
  • nn

    02.06.2019 21:22
    @ StAV, a sta se desilo sa nekada mnogobrojnim narodom na teritoriji Srbije? Jos malo pa ce ovde ostati samo saka jada.
  • SrBa

    02.06.2019 21:20
    Profesore
    Od Srba možete da dobijete prst, ali onaj srednji. Hteo sam da budem vulgarniji, ali iz pristojnosti daćemo vam prst.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.