AKTUELNO

Privremene institucije iz Prištine sastavile su spisak osoba koje ne mogu da uđu ili borave na Kosovu i Metohiji, među kojima su srpski državnici, ali i zvaničnici UN i pripadnici osoblja misije UNMIK .

Božidar Spasić, bivši obaveštajc, ističe da obaveštajni rad nije igra kako se to zamišlja, kao i da sve službe imaju spiskove.

-To su njihove metodologije pritiska, i ovo rade unutrašnje obaveštajne službe. Nema nigde u svetu da se zabranjuje državnicima da ulaze na neku teritoriju, čime se potvrđuje teza da se KiM nalazi u sastavu okupacije. I okupacione vlasti su zabranile ulazak - ocenjuje Spasić za Pink.

Tomislav Đurin, penzionisani pukovnik Vojnoobaveštajne službe, smatra da su naši državnici "krivi što su se našli na spisku".

-Prisluškivanjem telefona naših državnika dolazi se do odgovora ko kakve stavove ima prema centrima moći. U ovom slučaju se zna da oni neće priznati Kosovo i onda se dolazi do ovakvih spiskova - kaže on.

Ljuban Karan, bivši potpukovnik KOS-a, smatra da se obaveštajni rad prema Srbiji planira iz jednog centra odakle idu sve akcije.

-Priština je samo izvođač radova. Albanija ima jaku obaveštajnu službu, ali nisu dorasli modernim prepucavanjima najjačih obaveštajnih službi. Najvažnije je da zapad ne prihvata našu vojnu neutralnost i politiku nezavisnostoi i trudi se svim silama podriva aktuelno rukovodstvo koje neće da se odrekne te politike - kaže Karan.

-Na sceni su personalni napadi na tipovane ličnosti. Na udaru su svi koji podržavaju politiku aktuelne vlasti, jer to tako ide -ako ne možete ključnima ništa, podrivate malo niže - objašnjava on.

#Božidar Spasić

#Ljuban Karan

'