Linkovi

Rusija zabranila uvoz proizvoda "Matijevića", "Karneksa", "Zlatiborca" i "Big bul fudsa"


Arahiva
Arahiva

Ruska Federacija zabranila je na 60 dana uvoz mesa i mesnih prerađevina četiri velike kompanije iz Srbije - Industrije mesa "Matijević", "Karneksa", "Big bul fudsa" i "Zlatiborca".

Beogradska "Politika" prenosi informacije i Ministarstva poljoprivrede Srbije da je stopiranje izvoza privremeno dok proizvođači "ne otklone nepravilnosti".

Mere su uvedene nakon što je 19 ruskih veterinarskih inspektora u redovnoj i najavljenoj kontroli obišlo srpske kompanije iz ovog sektora, koje imaju dozvolu za izvoz mesa i prerađevina to tržište Ruske Federacije.

Spisak zamerki ruske inspekcije je dug, a one se tiču uglavnom načina klanja životinja, njihove ishrane i obrade i čuvanja mesa, kao i uslova proizvodnje i skladištenja.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavo je za "Politiku" da je ova privremena mera usmerena direktno ka kompanijama, ali ne i Srbiji kao državi.

Reč je o nepravilnostima koje je moguće otkloniti, istakao je Nedimović, dodajući da je već održan sastanak sa svim ovim proizvođačima i da im je naloženo da, u narednih 20 dana, postupe po nalozima i prilagode se ruskim veterinarskom propisima ukoliko žele da posluju u toj zemlji.

Naše kompanije moraju da shvate da je konkurencija na tom tržištu velika i da su veterinarski standardi za izvoz u Rusiju promenjeni od 2011. kada su dobijali dozvole, rekao je Nedimović.

U zajedničkom saopštenju, kompanije "Karneks", "Zlatiborac", "Big bul", i "Matijević", navode da se odluka ruske Federalne službe za veterinarski i sanitarni nadzor odnosi na neusaglašenosti sa procedurama ruskih normativno - tehničkih uslova, koje mogu da se razreše u kratkom roku.

Naglašvaju da već zajednički rade na otklanjanju nedostataka i da će do isteka blokade, 4. juna, sve isporuke mesa ka ruskom tržištu biti u skladu sa procedurom.

XS
SM
MD
LG