Вести:

недеља, 2. јун 2019.

УНМИК: Информације косовске полиције не подударају се с нашим

недеља, 2. јун 2019. | КМ новине 0

УНМИК је саопштио да информације тзв "косовске полиције" о недавним догађајима на северу КиМ уопште нису у складу са информацијама Мисије УН на КиМ.

#Косово #Метохија #Унмик #Полиција


 
Још се наводи да докази снажно указују на претерану и неоправдану употребу полицијске силе код хапшења особља УН.

УНМИК истиче и да представници такозване "косовске полиције" и друге илегалне приштинске власти "нису поделиле никакве конкретне доказе" са УН-ом.

Мисија УН на КиМ поновила је да је "веома јасно" да су хапшењем и задржавањем у притвору двојице припадника особља УНМИК-а прекршена њихова гаранатована права на имунитет, као и други протоколи, "упркос јасној идентификацији ових особа као особља УН".

"Докази снажно указују на претерану и неоправдану употребу силе полицајаца који су вршили хапшење", наводи се у саопштењу, преноси Танјуг.

УНМИК додаје да, имајући у виду чињеницу да УН већ учествују у истрагама које треба да утврде околности које су довеле до хапшења и повреда двојице чланова особља, неће коментарисати детаље истраге, који се појављују у јавности.

Претходно је на сајту такозване "косовске полиције" објављено да је акција на северу КиМ углавном протекла без инцидената, осим у региону Зубин Поток, где су у месту званом "Клисура", како се тврди, непознате особе поставиле барикаде на путу у облику стабала, запаљене ватре и тешких возила, камиона, итд.

Према наводима такозване косовске полиције, током уклањања барикада неколико особа изашло је на улице како би је спречило у извршењу дужности, а у више наврата примећено је "Тојота" возило беле боје са УН ознакама и регистарским таблицама, наводи РТС.

Тзв "косовска полиција" тврди да је возач тог возила помагао насилним демонстрантима постављајући своје званично возило насред пута испред осумњичених лица и барикада, као и да је одбијао позиве полиције да се склони и ослободи пут.

Тврди се да су полицијски службеници, "пошто су се налазили у напетој ситуацији у опасној области", били приморани да ово лице уклоне из возила и да га ухапсе и спроведу у полицију.

"По наредби Главног тужиоца у Митровици, УН особа, иако осумњичена за илегалне радње, а на основу поштовања имунитета дотичног лица, није била задржана или заустављена и иста је пуштена и са возилом предата УН особљу у Митровици", наводи се у саопштењу такозване косовске полиције.

Међутим, како се истиче, против те особе покренут је случај због опструисања полицијских службеника у вршењу њихових дужности и учествовања у маси која се сумњичи за иста дела.



КМ Новинама је потребна ваша подршка - прочитајте зашто КЛИК

http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html

 Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2019 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине