Popustio nasip, reka Misisipi plavi grad

Raspao se privremeni poplavni nasip u Burlingtonu, u Ajovi, duž reke Misisipi čiji vodostaj raste, te je vode stigla u centar tog grada.

Izvor: Beta/AP

Subota, 01.06.2019.

23:10

Popustio nasip, reka Misisipi plavi grad
Ilustracija: Depositphotos/welcomia

Nacionalna meteorološka služba kaže da su zvaničnici Burlingtona potvrdili da se velika, peščana barijera raspala u subotu popodne, izazivajući delimičnu evakuaciju.

Burlington ima 25.000 stanovnika.

Proboj nasipa podseća na sličan 30. aprila u Davenportu, 120 kilometara uzvodno na Misisipiju.

Slično je uz reku Arkanzas, u istoimenoj državi, gde službe Dardanela, naselja sa 4.500 stanovnika, pokušavaju da "poslednjim naporima" spreče poplavu kroz takođe probijeni nasip koji je pod pritiskom rasućeg nivoa vode počeo da se raspada u petak.

Gradonačelnik Džimi Vit izjavio je u subotu da ne veruje da će se privremenim nasipima zaustaviti voda, ali da se nada da će to dati vremena stanovnicima 800 kuća da se pripreme za evakuaciju.

Vlasti idu od vrata do vrata u Nort Litl Roku, takođe u Arkanzasu, i govore stanovnicima da odu na viši teren zbog opasnosti od poplave reke Arkanzas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: