Unmik:Informacije kosovske policije ne podudaraju se s našim

Novosti online

01. 06. 2019. u 20:48

Unmik je večeras saopštio da informacije kosovske policije o nedavnim događajima na severu KiM uopšte nisu u skladu sa informacijama Misije UN na KiM

Унмик:Информације косовске полиције не подударају се с нашим

Foto: Ilustracija

Unmik je večeras saopštio da informacije kosovske policije o nedavnim događajima na severu KiM uopšte nisu u skladu sa informacijama Misije UN na KiM i navodi da dokazi snažno ukazuju na preteranu i neopravdanu upotrebu policijske sile kod hapšenja osoblja UN.

Unmik ističe i da zvaničnici kosovske policije i druge prištinske vlasti "nisu podelile nikakve konkretne dokaze" sa UN-om.

Misija UN na KiM ponovila je da je "veoma jasno" da su hapšenjem i zadržavanjem u pritvoru dvojice pripadnika osoblja Unmika prekršena njihova granatovana prava na imunitet, kao i drugi protokoli, "uprkos jasnoj identifikaciji ovih osoba kao osoblja UN".

"Dokazi snažno ukazuju na preteranu i neopravdanu upotrebu sile policajaca koji su vršili hapšenje", navodi se u saopštenju.

Unmik dodaje da, imajući u vidu činjenicu da UN već učestvuju u istragama koje treba da utvrde okolnosti koje su dovele do hapšenja i povreda dvojice članova osoblja, neće komentarisati detalje istrage, koji se pojavljuju u javnosti.

Prethodno je na sajtu kosovske policije objavljeno da je akcija na severu KiM uglavnom protekla bez incidenata, osim u regionu Zubin Potok, gde su u mestu zvanom "Klisura", kako se tvrdi, nepoznate osobe postavile barikade na putu u obliku stabala, zapaljene vatre i teških vozila, kamiona, itd.

Prema navodima kosovske policije, tokom uklanjanja barikada nekoliko osoba izašlo je na ulice kako bi je sprečilo u izvršenju dužnosti, a u više navrata primećeno je Tojota vozilo bele boje sa UN oznakama i registarskim tablicama.

Kosovska policija tvrdi da je vozač tog vozila pomagao nasilnim demonstrantima postavljajući svoje zvanicno vozilo nasred puta ispred osumnjicenih lica i barikada, kao i da je odbijao pozive policije da se skloni i oslobodi put.

Tvrdi se da su policijski službenici, "pošto su se nalazili u napetoj situaciji u opasnoj oblasti", bili primorani da ovo lice uklone iz vozila i da ga uhapse i sprovedu u policiju.

"Po naredbi Glavnog tužioca u Mitrovici, UN osoba, iako osumnjičena za ilegalne radnje, a na osnovu poštovanja imuniteta dotičnog lica, nije bila zadržana ili zaustavljena i ista je puštena i sa vozilom predata UN osoblju u Mitrovici", navodi se u saopštenju kosovske policije.

Međutim, kako se ističe, protiv te osobe pokrenut je slučaj zbog opstruisanja policijskih službenika u vršenju njihovih dužnosti i učestvovanja u masi koja se sumnjiči za ista dela.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)

realist.

01.06.2019. 22:07

Sve su skolovani protagonisti I lazovi, Koji ih AMERI I Ludaci iz Zapada su njihovi ucitelji.

Miso.Pec

01.06.2019. 22:38

Problem je što su UN omogućili teroristima iz OVK da izigravaju nekakvu policijsku formaciju i da se iživljavaju kako nad Srpskim življem tako i nad službenicima UMNIK-a.

Branko BG

01.06.2019. 23:30

Nemoguće. Pa do sada su se uvek podudarale. Ili barem kad biju jedino Srbe...

Ne daj...

02.06.2019. 07:49

Da se ne desi kao sa nekontroliranim pojedincima koji su bili napravili državu pa ih se jedva zaustavilo jer se s jedne strane video interes u nasilju a s druge šteta pa nije bilo zajedničkog otpora nasilju dok nije dogorelo svima do nokata. Oportunizam košta jer se ne moze stalno imati sve po svaku cenu a onaj koji kontrolise tako sto sve dopusta jednoj strani i sam postane kontrolisan. Vara se ko veruje da ce novcem moći da kad hoće povrati kontrolu od ekstremista sa uverenjem i ideologijom.

E

02.06.2019. 10:35

Ako KFOR neće da zaštiti naše ljude, UMNIK ne može, EU okreće glavu, mi imamo i razlog i pravo po rezoluciji 1244 da to učinimo - povratak 1000 vojnika RS na teritoriju severa Kosmeta. Posledice ovog puta legitimnog poteza treba predvideti i odgovor koordinirati sa prijateljima.

Mija Pećanac

02.06.2019. 12:51

Treba iskoristiti trenutak i zvanično zatražiti (na sledećoj sednici UN o Kosovu) da naše snage bezbednosti preuzmu kontrolu na severu jer je očigledno da KFOR ne želi ili ne može da Srbima obezbedi normalna život.

Vatro Marx

02.06.2019. 13:30

Znali su to i prije agresije kako da nisu sprijecili. Prave se pametni a ispali su glupi..