Subota, 01.06.2019.

19:25

Šef francuske diplomatije u Černobilju

Šef francuske diplomatije Žan-Iv le Drian obišao je Černobilj, mesto gde se 1986. dogodila najgora nuklearna katastrofa u svetskoj istoriji.

Izvor: Beta/AFP

Šef francuske diplomatije u Černobilju
Foto: EPA-EFE/STEPAN FRANKO

Žan-Iv le Drian se nalazi u višednevnoj poseti Ukrajini.

"Ideja je da dođe lično na ovo mesto i konstatuje kraj radova na kupoli - betonskom 'sarkofagu' za zaštitu od oštećenog reaktora", rekla je za Frans pres Izabel Dimon, francuska ambasadorka u Ukrajini.

Zaštitna kupola, projekat vredan dve milijarde evra koji je finansirala međunarodna zajednica, trebalo bi da štiti postrojenje i sprečava radijaciju u narednih 100 godina.

Projekat je realizovala Novarka, zajednička kompanija francuskih grupa Buig i Vansi (Bouygues, Vinci).

Le Drian je takođe obišao i napušteni, sada "fantomski" grad Pripjat blizu centrale da konstatuje šta je ostalo posle katastrofe iz 1986, i govorio o projektu razvoja solarnih centrala u Černobilju. Prva takva centrala izgradjena je 2018. godine.

Nuklearna centrala u Černobilu se krivicom osoblja pregrejala i zapalila aprila 1986. godine, što je do sada najveća nuklearna nesreća u svetu. Posle eksplozije reaktora zagadjena je ogromna oblast u Ukrajini i Belorusiji koje su u to vreme bile deo Sovjetskog Saveza.

Zagađenje je zahvatilo i mnoge krajeve Evrope i izazvalo paniku pojačanu ćutanjem sovjetskih vlasti o prirodi i razmerama nesreće.

Prvi zaštitni oklop nuklearne elektrane u Černobilju, koji sadži 400.000 kubnih metra armiranog betona, postavljen je posle katastrofe i trebalo je da traje između 20 i 30 godina, ali su prvi radovi na njegovom pojačanju počeli još 1999. godine.

Tri neoštećena reaktora centrale nastavila su da rade posle katastrofe, ali poslednji je zatvoren 2000. godine, što je obeležilo kraj svake industrijske aktivnosti u Černobilju.

Le Drian se tokom posete Ukrajini sastao sa novim predsednikom Volodimirom Zelenskim i ocenio susret vrlo, vrlo pozitivnim.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: