Počinje trka za specijalizovana odeljenja

Od danas počinje polaganje prijemnih ispita za talentovana učenike. Na jedno mesto u proseku konkuriše dva kandidata. Najveća konkurencija biće među učenicima koji žele da upišu novi gimnazijski smer hemije i biologije, gde je na 100 mesta konkurisalo 328 učenika.

Osim njih, prijemni danas polaže i 535 matematičara, koji se bore za 260 mesta. Veliko interesovanje vlada i za računarstvo i informatiku. Od 2.495, koliko se prijavilo, specijalizovano odeljenje moći će da upiše 1.160 đaka.

Prijemni ispit za njih je zakazan za 2. jun, kada polažu i oni koji su se opredelili za fiziku. Za 60 mesta, kolika je kvota za upis nadarenih za tu nauku, konkuriše 114 učenika.

Prijemni u filološkim gimnazijama i filološkim odeljenjima je 1. i 2. juna, gde je za 504 mesta konkurisalo njih 662 učenika.

Prema podacima Ministarstva prosvete, crtanje, slikanje i vajanje za upis u likovne škole polagaće 965 učenika, a moći će da se upiše 708. Ovog vikenda na ispit izlazi i 1.130 učenika koji su konkurisali za 1.014 mesta u srednjim muzičkim školama.

Baletske škole će proveravati znanje klasičnog baleta, moderne i narodne igre od 2. do 4. juna. U konkurenciji za 90 mesta, biće 115 učenika.

Konačni rezultati prijemnih ispita biće objavljeni u petak, 7. juna.

Nakon toga svi učenici osmog razreda polažu završni ispit. Test iz srpskog (maternjeg) jezika je u ponedeljak 17. juna, iz matematike je 18. juna, a kombinovani test u sredu, 19. juna.

Objavljivanje konačnih rezultata završnog ispita je u četvrtak, 27. juna.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво