Svet

0

Priprema se istraga protiv Gugla

Autor: VV

Izvor: Beta

Priprema se istraga protiv Gugla

Izvor: Ilustracija / Foto: Pixabay.com

Taj američki list je juče preneo izjave neimenovanih izvora da se odsek ministarstva zadužen za "antitrust" poslove sprema da "bliže ispita komercijalnu praksu" Gugla u vezi njegovog pretraživača i drugih aktivnosti.

Federalna komisija za trgovinu, koja s ministarstvom pravde deli nadzornu ulogu u oblasti konkurencije, vodila je pre više godina široku istragu o dominaciji Gugla u internet pretraživanju i reklamiranju pre nego što ju je 2013. okončala.

Neki kongresmeni su nedavno tražili da se ta istraga ponovo otvori.

Evropska komisija je 20. marta kaznila Gugl treći put u poslednje dve godine, optužujući američkog giganta za kršenje antimonopolskih propisa EU.

U SAD su s obe strane političkog spektra sve glasniji pozivi na delovanje protiv tehnoloških giganata, pa čak i njihovo razbijanje, pod optužbama da su previše moćni ako ne i monopolisti. Tu su na meti pre svega Fejsbuk, Gugl i Amazon.

Fejsbuk i Gugl drže veliki deo reklamiranja na internetu a Guglov operativni sistem Android pokreće najveći deo pametnih telefona u svetu.

Gugl je takođe redovna meta napada američkog predsednika Donalda Trampa, koji tvrdi da ta kompanija guši konzervativne glasove u svojim servisima, što Gugl negira.

Prema Vol strit džurnalu, Federalna komiija za trgovinu je nedavno prihvatila da ministarstvo pravde preuzme vođenje slučaja Gugla.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR