Filipini vraćaju Kanadi 2.450 tona smeća

Posle šest godina čekanja u filipinskim lukama, 2.450 tona smeća poslato je brodom nazad za Kanadu, posle višenedeljnih diplomatskih tenzija između dve zemlje.
Filipini vraćaju Kanadi 2.450 tona smeća
Foto: Pixabay
Brod Em-Ve Bavarija u vlasništvu kompanije Maersk poneo je juče 69 kontejnera sa smećem iz luke Subik, oko 80 kilometara od Manile.
 
Kanada je to smeće navodno ilegalno izvezla u Filipine 2013-2014. godine.
 
Utovar kontejnera koji je počeo prekjuče popodne završen je juče ujutru u tri sata po lokalnom vremenu, a brod je prema kanadskom gradu Vankuveru krenuo u sedam sati, saopštile su vlasti.
 
Brod će napraviti kratku pauzu na Tajvanu, a u Vankuver bi trebalo da stigne 22. juna.
 
Predsednik Filipina Rodrigo Duterte povećao je prošlog meseca pritisak na kanadsku vladu da primi smeće nazad i zapretio ratom ako do toga ne dođe.
 
Filipini su 16. maja pozvali na konsultacije svog ambasadora u Otavi, dan pošto je istekao prvi rok postavljen Kanadi, da bi u nedelju svojim visokim zvaničnicima zabranili da putuju u Kanadu.
 
Azijska zemlja je potom upozorila da će ostaviti smeće, ako Kanada neće da ga prihvati, u njenim teritorijalnim vodama.
 
Dan posle novog upozorenja, Kanada je objavila da je angažovala kompaniju Bolor lodžistiks da iznese 69 kontejnera iz Manile i Subika.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Belorusija zabranila Dojče vele

Beloruske vlasti proglasile su danas beloruski servis nemačkog državnog medija Dojče vele ekstremističkom organizacijom i zabranile njegove aktivnosti u zemlji.