AMERIČKI PROFESOR PREDVIĐA: Tramp će pobediti na izborima 2020.

Novosti online

31. 05. 2019. u 23:46

Američki profesor, koji je ispravno predvideo devet predsedničkih izbora, kaže da će kako stvari sada stoje aktuelni predsednik SAD Donald Tramp pobediti i na izborima 2020. godine

АМЕРИЧКИ ПРОФЕСОР ПРЕДВИЂА: Трамп ће победити на изборима 2020.

Donald Tramp, foto AP

Američki profesor, koji je ispravno predvideo devet predsedničkih izbora, kaže da će kako stvari sada stoje aktuelni predsednik SAD Donald Tramp pobediti i na izborima 2020. godine.

Politički istoričar Alan Lihtman je razvio sistem od 13 "ključnih faktora" koji pomažu da se predvidi da li će predsednik ostati u Beloj kući. Faktori se kreću od toga da li vladajuća stranka ima predsednika koji ostvaruje kratkoročne i dugoročne ekonomske ciljeve, do uspeha spoljne politike.

Ukoliko stranka izgubi šest ili više faktora, Lihtman tvrdi da će izgubiti i vlast. Profesor Lihtman smatra da je administracija aktuelnog američkog predsednika do sada "pala" kada je reč o tri ključna faktora – republikanci su izgubili na izborima na polovini mandata, nedostatak spoljnopolitičkog uspeha i Tramp koji nije sasvim po volji birača.

Pročitajte još - TOTALNI OBRT: Tramp otkrio kakve su mu namere sa Rusijom

Ističe da bi demokrate imale priliku da uđu u Belu kuću samo ukoliko bi pokrenule proceduru "impičmenta" tj. postupak opoziva Trampa, nazivajući tu odluku ustavno i politički ispravnom nakon istrage specijalnog savetnika Roberta Milera o ruskom mešanju u predsedničke izbore 2016. godine.

Dodaje je da bi pokretanje procedure "impičmenta" i javno suđenje koje bi nakon toga usledilo moglo da košta Trampa četvrtog faktora – faktora skandala i podsetio da je upravo skandal bio centralni faktor u porazu Al Gora na predsedničkim izborima 2000. godine.

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)