Najnovije vesti
Vesti Svet
U Crnoj Gori više od 35 odsto odraslih konzumira duvan

U Crnoj Gori više od 35 odsto odraslih konzumira duvan

U Crnoj Gori čak 35,4 odsto odrasle populacije konzumira duvan, a zamenik crnogorskog ministra zdravlja Miro Knežević rekao je da je u toku priprema novog zakon kojim će zabraniti pušenje u zatvorenim prostorijama.

PodgoricaOverview wiki Foto: Wikipedia
PodgoricaOverview wiki

Knežević je, povodom Svetskog dana borbe protiv pušenja, precizirao da novim zakonom neće biti omogućeno plaćanje taksa za pušenje u zatvorenim prostorima, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja Crne Gore.

Nacionalni koordinator za kontrolu duvana Agima Ljaljević istakla je da u Crnoj Gori puši 35,4 odsto odrasle populacije, dok je još 18 odsto nekada konzumiralo cigarete, što pokazuje da je samo nešto manje od 50 odsto stanovnika tokom života apstiniralo. Ona je istakla da svake godine u Crnoj Gori ima oko 400 novoobolelih od kancera pluća, te da je više od 95 odsto tih slučajeva od upotrebe duvana: "Svaki deseti maloletnik, uzrasta od 13 do 15 godina, konzumira duvan".

Šef kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori Mina Brajović rekla je da, prema poslednjem globalnom izveštaju te organizacije, svake četvrte sekunde jedna osoba izgubi život zbog upotrebe duvana. Ona je pojasnila da osam miliona osoba u svetu smrtno strada zbog posledica pušenja i da se u 40 odsto slučajeva radi o oboljelima od kancera pluća, tuberkuloze i respiratornih bolesti. Prema njenim rečima, najviše pušača na svetu je u regionu Evrope, najviše u Crnoj Gori, a najmanje u zemljama Skandinavije.