Srbija

Petak, 31.05.2019.

14:30

Srbija napreduje zbog usvajanja Carinskog zakona i Zakona o carinskoj službi

U uvodnom delu Izveštaja o napretku Srbije, koji je objavila Evropska komisija konstatuje da smo na dobrom nivou pripremljenosti u oblastima poslovnog prava.

Izvor: B92

Srbija napreduje zbog usvajanja Carinskog zakona i Zakona o carinskoj službi
Foto: Epa, Toms Kalnins

Kako se navodi na sajtu Ministarstva finasija Srbija je na dobrom nivou pripremljenosti i za zaštite prava intelektualne svojine, transportne politike, nauke i istraživanja, obrazovanja, kulture i carine.

Za Poglavlje 29 koje se odnosi isključivo na Carinsku uniju precizira se da je Srbija na dobrom nivou pripremljenosti i konstatuje da je učinjen izvestan napredak usvajanjem Carinskog zakona i Zakona o carinskoj službi.

Nivo usaglašenosti carinskog zakonodavstva sa pravnim tekovinama EU je visok, stoji dalje u Izveštaju EK. Novi Carinski zakon i Zakon o carinskoj službi koji su usvojeni u decembru 2018. godine omogućavaju dalje usaglašavanje sa Carinskim zakonikom EU, kao i dalju modernizaciju poslovanja Uprave carina Srbije.

Savetuje se da tokom sledeće godine Srbija treba dodatno da nadogradi sistem obrade carinskih deklaracija kroz intergisanje upravljanja rizikom, kao i da dalje ulaže u IT sistem carinske administracije kako bi se omogućila njegova integracija u sistem EU.

U izveštaju EK za 2018. godinu kaže se i da su pravila o carinskom sprovođenju prava intelektualne svojine načelno u skladu sa pravnim tekovinama EU, da se primenjuje regionalna konvencija o pan-evro-mediteranskim preferencijalnim pravilima o poreklu, kao i da je Carinska tarifna nomenklatura za 2019. je usklađena sa Kombinovanom nomenklaturom EU.

Uprava carina i dalje jača svoje administrativne i operativne kapacitete, a naplata carinskih dažbina se povećala za 10 odsto u prvih 9 meseci 2018. godine.

Napredovao je rad na uspostavljanju funkcionalnog, međusobno povezanog IT sistema, ali kvalifikovani kadrovi i dalje napuštaju IT sektor, pa je potrebno uspostaviti sistem za zadržavanje kvalifikovanih IT inženjera. U izveštaju se napominje da su potrebni znatni napori i investicije za obezbeđivanje interkonektivnosti i interoperabilnosti sa IT sistemima EU, kao i to da je tu investiciju potrebno pravilno budžetirati u narednim godinama.

Preporuka je i da se ojača sistem upravljanja rizikom, da se analiza rizika pre dolaska odnosno polaska robe sveobuhvatno obavlja i da bude usaglašena sa Carinskim zakonikom Unije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ruski tankeri stoje prazni širom sveta?

Gotovo svaki ruski naftni tanker koji je pod sankcijama stoji nekoliko meseci nakon uvođenja ograničenja, što pokazuje kako sankcije SAD mogu da poremete lanac snabdevanja ruskom naftom.

8:03

21.5.2024.

1 d

Svet

Sledi novi talas bankrota? Ovaj sektor puca

Nakon rasta u februaru, nemački ugostitelji su u martu opet poslovali slabije. Promet je realno opao za 2,4 odsto, a nominalno za 1,5 odsto, saopštio je u utorak Savezni zavod za statistiku.

19:22

21.5.2024.

21 h

Svet

EU dala zeleno svetlo Nemačkoj

Evropska unija je dozvolila Nemačkoj da subvencioniše delove teretne železnice sa 1,7 milijardi evra. Komisija EU odobrila je isplate u utorak u Briselu.

16:21

21.5.2024.

1 d

Podeli: