Najnovije vesti
Vesti Politika
"IMAMO POSLA S LJUDIMA IZ ŠUME" Pacoli poručio Brnabić da će joj zbog izjave o OVK ZABRANITI ULAZAK NA KOSOVO (VIDEO)

"IMAMO POSLA S LJUDIMA IZ ŠUME" Pacoli poručio Brnabić da će joj zbog izjave o OVK ZABRANITI ULAZAK NA KOSOVO (VIDEO)

"Srpska strana bukvalno ima posla sa ljudima iz šume, koji predstavljaju Prištinu, teroristima koji su bili u Hagu i nisu osuđeni za zločine, samo zato što su svi svedoci pobijeni" - zbog ove izjave o OVK premijerka Ana Brnabić je dobila pretnju Bedžeta Pacolija da će joj zabraniti ulazak na Kosovo.

pacoli brnabic kombo RAS Profimedia Vladimir Zivojinovic Foto: Profimedia, Vladimir Živojinović / RAS Srbija
pacoli brnabic kombo RAS Profimedia Vladimir Zivojinovic

Naime, govoreći o taksama koje su prištinski političari uveli na robi iz Srbije, Brnabić je rekla da je reč o političkoj odluci, da je "njima svejedno kako Albanci žive na KiM", da u ne postoje nikakve vizuje kada je reč o budućnosti, ali i da je Srbija "ozbiljan i racionalan partner i samo zato je još mir na Kosovu".

- Srpska strana bukvalno ima posla sa ljudima iz šume, koji predstavljaju Prištinu, teroristima koji su bili u Hagu i nisu osuđeni za zločine samo zato što su svi svedoci pobijeni. Kako da znamo šta će oni uraditi sutra, njima je svejedno da li je tamo rat ili nije, to me užasno plaši - rekla je Brnabić.

Na ovakvu opservaciju premijerke Srbije reagovao je kosovski šef diplomatije Bedžet Pacoli, koji je rekao da Brnabić neće biti dozvoljen ulazak u južnu srpsku pokrajinu, "dokle god sledi rasističku i bolesnu ideologiju protiv kosovskog stanovništva i nacionalnosti koje tamo žive".

Prištinski mediji navode da je Pacoli ovu izjavu ocenio kao neprihvatljivu”.

- “To institucionalizuje rasizam u Srbiji, koju promoviše vlada Ane Brnabić, a koji potiče iz ultra-nacionalističke ideologije bolesnih” - rekao je Pacoli.

Nakon njega, oglasila se i Brnabić, koja je rekla da veruje da će joj, kada bude želela da ide na Kosovo, to biti omogućeno bez obzira na izjave prištinskih zvaničnika.

- Nisam naročito zabrinuta zbog takvih izjava i verujem da će mi biti omogućeno da odem na Kosovo kada to budem želela - rekla je Brnabi, upitana da prokomentariše Pacolijevu izjavu.

Ona je dodala da ne misli da su takve izjave nešto samo protiv nje, Srbije ili regionalne stabilnosti, već su i protiv interesa Albanaca, i ne samo evropskih već i civilizacijskih vrednosti. Dodala je da ipak to nije očekivala od Pacolija jer on nije jedan od "ljudi iz šume" o kojima je govorila.

Ana Brnabić
Foto: Vladimir Živojinović / RAS Srbija
Ana Brnabić

- Oni su u uniformi bili u šumi, iz nje su izašli i direktno postali deo političke elite u Prištini. Volela bih da su došli iz nevladinog, civilnog sektora, ali nisu. Pacoli nije izašao iz šume i zato me čudi što se osetio prozvanim - izjavila je Brnabićeva.

Premijerka je dodala da su lideri kosovskih Albanaca bili optuženi za najteže ratne zločine, ubistva dece, silovanja, ali su oslobođeni jer su svi svedoci ubijeni tokom suđenja.

- To su osobe koje sprečavaju protok robe i u skladu s tim, sledeći korak im je sprečavanje slobode kretanja. Ako misle da je to u interesu boljeg života na Kosovu, s tim se ne slažem - rekla je ona, i dodala da to žitelje Kosova vraća u 18 vek.