Najnovije vesti
Vesti Svet
Evropska komisija: Turska je nastavila da se UDALJAVA OD EU; Anakra: Ne prihvatamo NEPOŠTENE KRITIKE

Evropska komisija: Turska je nastavila da se UDALJAVA OD EU; Anakra: Ne prihvatamo NEPOŠTENE KRITIKE

Turska je nastavila da se udaljava od Evropske unije, poručeno je u danas predstavljenom ovogodišnjem izveštaju Evropske komisije o zemljama u procesu pridruživanja, uz ocenu da je u Turskoj došlo do pogoršanja uslova u sudovima, zatvorima i ekonomiji.

Istanbul, Turska Foto: Pixabay / Promo
Istanbul, Turska

I dalje smatrana za bliskog saveznika na polju bezbednosti, turska kandidatura za pridruživanje Uniji je zamrznuta zbog "daljih ozbiljnih nazadovanja" na polju ljudskih prava, nezavisnosti sudstva i stabilne ekonomske politike, navela je u izveštaju EK. To su sve oblasti koje Evropska unija smatra centralnim, prenela je agencija Rojters.

- U turskoj ekonomiji nastavljeno je ozbiljno nazadovanje, što vodi ka dubljoj zabrinutosti u vezi funkcionisanja tržišne ekonomije u zemlji - navedeno je u izveštaju.

Zaključak izveštaja je da je Turska nastavila da se udaljava od Evropske unije i da su pregovori EU i Turske "efektivno stigli do zastoja".

"Ankara ne prihvata nepoštene kritike"

- EU nije precizno procenila situaciju u Turskoj u izveštaju o proširenju i nije moguće prihvatiti nepoštene kritike - rekao je danas zamenik turskog ministra spoljnih poslova Faruk Kajmagdži.

Turska će pažljivo uzeti u obzir kontruktivnu kritiku u izveštaju, rekao je Kajmakči.

Turska će pažljivo uzeti u obzir konstruktivne kritike iz izveštaja, rekao je Kajmagdži i dodao da Ankara očekuje da će evropski saveznici podržati njenu borbu protiv bezbednosnih pretnji.