Boris Džonson pred sudom, optužen da je lagao o Bregzitu 1Foto: EPA-EFE/ DANIEL IRUNGU

Jedna britanska sudija je danas presudila da bivšeg ministra spoljnih poslova Borisa Džonsona pozove u sud da bi odgovarao na pitanja o svom mogućem „lošem obavljanju državne dužnosti“ tokom kampanje pred referendum o Bregzitu 2016. godine.

Džonson je optužen da je lagao i obmanuo javnost pred Bregzit.

Okružni sudija Margot Kolman izjavila je da će Džonson odgovoriti na pitanja o svom „mogućem nedoličnom ponašanju u javnoj službi“, jer je tvrdio da je Velika Britanija doprinosila Europskoj uniji sa 350 miliona funti nedeljno.

Džonson je bio ključna figura u kampanji „odlaska“ koja se zalaže za prekid sa EU.

Ta kampanja je tvrdila da će glasanje za Bregzit značiti da se značajna suma novca, umesto slanja u EU, koristi za finansiranje domaće zdravstvene službe.

Britanski regulator za statistiku rekao je da je Džonsonova tvrdnja o 350 miliona funti pogrešna i „gruba zloupotreba zvanične statistike“.

Advokati koji zastupaju Markus Bola, aktivistu koji je podneo privatnu tužbu protiv Džonsona, zatražili su od suda u Vestminsteru da pozove političara.

Bol i njegov pravni tim tvrde da je Džohnson namerno obmanuo javnost tokom referenduma, a zatim i na opštim izborima 2017. godine.

Taj slučaj je u nezgodnom trenutku za Džonsona, istaknutog kandidata u trci za lidera Konzervativne partije, koji će potom postati premijer.

Džonson je preko svojih advokata negirao da je postupao nepošteno.

Još nije određen datum za saslušanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari