Vizuelna umjetnost

U Skenderiji izložba o velikanu muzičke scene Kemalu Montenu

U Skenderiji izložba o velikanu muzičke scene Kemalu Montenu
Foto: N.N. | U Skenderiji izložba o velikanu muzičke scene Kemalu Montenu

​SARAEJVO - Izložba o velikanu muzičke scene Kemalu Montenu otvorena je u Centru "Skenderija".

Autor projekta i izložbe je Amina Abdičević, grafički dizajn potpisuje Branko Dursum, a realizaciju projekta i izložbe omogućile su sarajevske Opštine Centar i Stari grad na čelu sa načelnicima prof.dr. Nedžadom Ajnadžićem i mr. Ibrahimom Hadžibajrićem, Turistička zajednica Kantona Sarajevo i Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo.

Prema riječima Amine Abdičević, autorke projekta i izložbe Kemal Monteno je bio najbolji ambasador grada Sarajeva zbog kojeg su mnogi zavoljeli Sarajevo kao svoj rodni grad.

"S obzirom da je izložba zamišljena kao pokon građanima grada Sarajeva i da su brojni ljubitelji nezaboravnih Montenovih kompozicija, zbog ograničenog trajanja postavke, ostali uskraćeni pogledati je u novogodišnjoj atmosferi i ozračju, smatrala sam da bi bilo dragocjeno nastaviti prezentaciju postavke i u nekom drugom prikladnom izložbenom prostoru, gdje bi se ponovo omogućilo svim zainteresiranim posjetiocima da probude uspavane emocije na velikana muzičke scene  i umjetnika koji je obilježio epohu i Sarajevo ovjenčao slavom", istakla je Amina.

Podsjetimo, tokom mjeseca decembra protekle godine građani grada Sarajeva, kao i brojni turisti, koji su posjetili bosanskohercegovačku prestonicu u vrijeme novogodišnjih praznika, imali su priliku uživati u dvosedmičnoj manifestaciji simboličnog naslova "Jedne noći u decembru" kojom je obilježeno 70 godina od rođenja šansonjera, pjesnika, omiljenog bosanskohercegovačkog i ex Yugoslovenskog kantautora Kemala Montena.

Kroz mnogobrojne izložbene eksponate prezentovane u štampanoj formi poput privatnih fotografija nastalih u trenucima porodične sreće i neobaveznim druženjima sa prijateljima, foto – dokumentaciju sa brojnih Montenovih nastupa  na muzičkim festivalima i manifestacijama, novinskih članaka i kritika, rukopisa pjesama, nagrada i priznanja kao i drugih trodimenzionalnih predmete javnosti je bio prezentovan samo dio bogate i uspješne karijere ovog velikana muzičke scene koji je svojim kompozicijama donosio na dar kontinentalni šmek italijanske kancone i bosanskohercegovačkog sevdaha.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije