Ex -Yu

Dačić: Srbija nije imala informacije o akcijama na sjeveru Kosova

Dačić: Srbija nije imala informacije o akcijama na sjeveru Kosova
Foto: Tanjug | Dačić: Srbija nije imala informacije o akcijama na sjeveru Kosova

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da Beograd nije imao informacije o hapšenjima i akcijama koje su sprovedene u četiri opštine na sjeveru Kosova i Metohije, dodajući da je obaveza svih potpisnika Briselskog sporazuma da postoji sistem obavještavanja o eventualnim akcijama.

Dačić je novinarima u Skupštini Srbije, gdje je obilježen Dan srpske diplomatije, rekao da Ministarstvo spoljnih poslova inače ne komunicira sa KFOR-om, ali da je vidio informacije iz drugih državnih organa da naša država nije bila obaviještena o bilo kakvim aktivnostima koje će se sprovoditi.

"Obaveza koju su po Briselskom sporazumu preuzeli svi potpisnici, i Hašim Tači i Ketrin Ešton i ja, a o tome smo se dogovorili i u sedištu NATO, jeste da postoji sistem obaveštavanja o eventualnim akcijama i bezbednosnom prisustvu u sredinama gde većinu čine Srbi, odnosno na severu KiM", istakao je Dačić.

To je, dodaje, dogovoreno upravo da bi se spriječili incidenti kakvi su se juče desili.

"Mi zaista apelujemo da se poštuje ono što je dogovoreno. Kada je reč o policijskim akcijama, ne znači da treba da bude maltretiranja Srba. A videli smo da je jučerašnja akcija bila brutalna i nema nikakvog opravdanja za tako nešto", zaključio je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije