Propala kockarnica, enklava u Švajcarskoj bankrotirala

Kampione d'Italija, italijanska enklava u Švajcarskoj, bori se za opstanak nakon što je njen glavni izvor prihoda, velika kockarnica, proglasila bankrot.

Svet

Izvor: Poslovni dnevnik

Utorak, 28.05.2019.

11:53

Propala kockarnica, enklava u Švajcarskoj bankrotirala
Foto: Epa/MATTIA SEDDA

"SOS, Kampione je mrtav", piše na velikom transparentu postavljenom nasuprot velike desetospratne zgrade kockarnice u obliku kocke i zatamnjenih prozora.

"Rien ne va plus", (francuski, ne primamo više uloge), piše na drugom natpisu, na šatoru koji su postavili sindikati koji predstavljaju 500 radnika kazina, iznenada ostalih bez posla, prenosi Poslovni dnevnik.

Za 1.961 stanovnika suverene italijanske teritorije unutar Švajcarske, površine jednog kvadratnog kilometra, zatvaranje kazina ima razorne posledice.

Decenijama je ta „ustanova“ garantovala napredak italijanskom gradiću smeštenom 23 kilometra od Italije.

"Oni koji su imali sreće da se ovde rode, imali su i sreće da imaju posao", kazao je Fjorenco Dorigo, koji je u kockarnici radio 21 godinu.

"Nakon fakulteta i odslužene vojske, svi prijatelji iz osnovne škole ponovo su se našli na okupu radeći u kazinu", kaže Dorigo.

Ali sve to drugarstvo i izvori prihoda nestali su u julu prošle godine kada je sud u Komu, nadležan za Kampione, naredio zatvaranje kazina jer nije poštovao finansijske obaveze prema lokalnim vlastima.

Naime, novi zakon koji zabranjuje kockanje u barovima i kafićima, kao i rast popularnosti onlajn kockanja, oduzeli su Kampioneu deo dobiti. Odmoglo im je i otvaranje tri švajcarska kazina u blizini.

U poslednjih desetak godina prihodi su počeli da padaju, a time je sreća okrenula leđa i celom mestu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: