');
Najnovije vesti
Blic Vesti Politika

UPAD ROSU NA SEVER KOSOVA Šest sati nasilne akcije specijalaca, UHAPŠENO 19 POLICAJACA I 9 CIVILA, sutra protest u Mitrovici (VIDEO, FOTO)

U severnoj Kosovskoj Mitrovici oko 6 sati jutros začule su se sirene za uzbunu. Jedinice ROSU upale su na teritoriju sve četiri srpske opštine na severu Kosova i Metohije, a nasilna akcija trajala je više od šest sati. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naveo je da je danas na KiM uhapšeno 28 ljudi, od čega 19 policajaca i devet građana. Kako je pojasnio, od 19 policajaca, sedam su Albanci i jedan Bošnjak, a ostalo Srbi. Vučić je naredio punu borbenu gotovost Vojske.

kosovo kombo 2 Foto: youtube
kosovo kombo 2

22.18 Vulin obišao deo snaga Vojske Srbije

Ministar odbrane Aleksandar Vulin obišao je danas deo zadejstvovanih snaga Vojske Srbije i tom prilikom se uverio da tehnika i ljudstvo imaju visoku spremnost za obavljanje zadataka.

Zadejstvovane snage VS su po naređenju predsednika Republike Srbije i vrhovnog komandanta Vojske Srbije od danas u punoj borbenoj i bojevoj gotovosti.

Foto: Ministarstvo odbrane / Tanjug

Ministar se prilikom obilaska uverio da je sva tehnika ispravna, a svo ljudstvo visoko motivisano i spremno za obavljanje zadataka, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Vulin je u obilazak išao u pratnji načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića i komandanta Kopnene vojske general-potpukovnika Milosava Simovića.

22.03 Episkop Teodosije: Priština zastrašuje Srbe i demonstrira silu

Episkop Raško-prizrenski Srpske pravoslavne crkve Teodosije večeras je najoštrije osudio današnju preteranu upotrebu sile na severu Kosova i Metohije.

- Кao Episkop Raško-prizrenski, sa svojim sveštenstvom, monaštvom i vernim narodom uz veliku zabrinutost najoštrije osuđujemo današnju preteranu upotrebu sile od strane Кosovske policije na severu Кosova i Metohije. Bez obzira na stvarne motive ove akcije, premlaćivanja, upadi u kuće pri kojima su civili, žene i deca zastrašivani, lomljenje nameštaja, uz neskrivenu brutalnost, pokazuju da je namera Prištine bila, pre svega, da zastraši naše stanovništvo i demonstrira silu. Posebno osuđujemo i upotrebu sile protiv pripadnika UNMIК-a - navodi se u saopštenju Eparhije Raško-prizrenske. Sve o izjavi Episkopa Teodosija možete pročitati u odvojenoj vesti.

21.40 Srbi povređeni u akciji ROSU stabilno

Direktor KBC Kosovska Mitrovica dr Milan Ivanović rekao je da su povređeni u akciji ROSU u Zubinom potoku u stabilnom stanju. U Kliničko-bolnički centar Kosovska Mitrovica primljeni su Radenko Milovanović i Boban Janićijević, koji su zadobili povrede donjih ekstremiteta, zatim ruski državljanin, radnik UNMIK administracije Mihail Krasnošćenko i gluvonemi Razvigor Cvetnić, sa ozbiljnim povredama glave.

Foto: RAS Srbija

Krasnošćenko ima, prema njegovim rečima, teške telesne povrede koje su posledica udaraca kundacima u glavu, a glava mu je, kako je kazao Ivanović, udarena i u auto. Više detalja o izveštaju direktora KBC Kosovska Mitrovica pročitajte u posebnoj vesti.

21.04 Pacoli traži objašnjenje Unmika o prisustvu Rusa na barikadi

Kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli pozvao je Misiju UN na Kosovu da objasni prisustvo pripadnika Unmika, među kojima jednog ruskog državljanina, na barikadama kod Zubinog Potoka.

On je na Tviteru napisao da je tokom policijske operacije na severu Kosova policija privela jednog međunarodnog službenika Unmika, državljanina Rusije i jednog pripadnika lokalnog osoblja Unmika, navodeći da će kosovski MSP slučaj tretirati prema međunarodnom pravu.

- Kosovo je dugo upozoravalo međunarodnu zajednicu na destabilizujuće napore Rusije u regionu - naveo je Pacoli.

20.35 Selaković: Provokacijama Priština hoće suverenitet na severu

Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković rekao je da cilj današnje akcije Prištine na severu KiM nije bio borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, već "uterivanje straha u kosti srpskom narodu".

Selaković je za RTS rekao da smo već duže vremena svedoci ovakvih provokacija i različitih pokušaja Prištine da ostvari svoj suverenitet na severu KIM.

Takođe, ukazao je da Priština stalnim provociranjem Beograda, a narocito Srba na severu KIM, želi da nas uvede u svoju igru koja bi po njihovom planu i planu njihovih sponzora Srbiju dovela na "tanak led", i da nam se, po njihovoj zamisli, obije kao bumerang. Opširnije o tome pročitajte OVDE.

20.22 Srbi večeras organizuju straže, sutra protest u severnoj Kosovskoj Mitrovic

Svenarodni protest biće održan sutra u severnoj Kosovskoj Mitrovici povodom brutalne akcije Kosovske policijske službe u kojoj je na području četiri opštine sa apsolutnom srpskom većinom na severu Kosova uhapšeno 23 Srba, najavljeno je iz Srpske liste.

Protestno okupljanje biće održano u podne na Trgu "Šumadija", a predsednik Srpske liste Goran Rakić istakao je da je povod brutalno zastrašivanje, napadi na bezbednost srpskog naroda i hapšenje Srba na severu Kosova i Metohije.

- O daljim koracima i aktivnostima Srpska lista će odlučiti do kraja dana - naveo je Rakić.

Situacija u opštinama na severu Kosova je mirna, ali je najavljeno da će tokom noći Srbi organizovati straže pošto je Priština najavila nastavak hapšenja lica koja su navodno osumnjičena za kriminal i korpuciju.

20.01 "Gardijan": Napad u delikatnom političkom trenutku za Beograd

Današnji napadi i hapšenja na KiM, kako ocenjuje list "Gardijan", dogodili su se usred delikatnog političkog trenutka za Beograd, dok je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokušavao da dobije što širu podršku srpskog parlamenta za kompromisni sporazum o Kosovu.

"Gardijan" je, prenoseći današnja dešavanja na KiM, između ostalog naveo da je Vučić optužio kosovsku policiju da koristi silu protiv nenaoružanih Srba i puca u vazduh.

List podseća da je tokom protekle godine u dijalogu Beograda i Prištine bilo reči o razmeni teritorije koja bi mogla da dovede do toga da "Srbija preuzme kontrolu na severu Kosova u zamenu za predaju dela teritorije sa pretežno albanskim stanovništvom u južnoj Srbiji".

Javno mnjenje u obe zemlje, kao i mnogi strani diplomati, protivili su se takvoj ideji, dodaje list.

19.45 Oglasila se ruska Državna duma

Albanske vlasti samoproglašenog Kosova ugnjetavaju srpsko stanovništvo, pod izgovorom navodne borbe protiv kriminala, izjavio je predsedavajući ruske Državne dume Leonid Slucki.

On je današnje hapšenje 23 lica na severu Kosova i Metohija nazvao pravnim haosom, nakon što su naoružani pripadnici ROSU upali jutros na područje četiri srpske opštine na severu Kosova.

Slucki je novinarima u Moskvi rekao da je Zapad priznavanjem nezavisnosti samoproglašenog Kosova otvorio "Pandorinu kutiju" i izazvao stvaranje crne rupe u centru Evrope, gde anarhija i kriminal nastavljaju svoju dominaciju.

- Albanske vlasti samoproglašenog Kosova ugnjetavaju srpsko stanovništvo, pod izgovorom navodne borbe protiv kriminala. Takvi postupci albanskih vlasti na Kosovu ponovo podstiču međuetničke sukobe na Balkanu - istakao je Slucki.

19.20 Mandić: Solidarni i jedinstveni u ovom trenutku

Predsednik opozicione crnogorske Nove srpske demokratije i jedan od čelnika Demokratskog fronta Andrija Mandić rekao je, povodom jutrošnjih događaja na Severu Kosova i Metohije i upada specijalnih jedinica ROSU u srpske sredine, da je u ovom trenutku najvažnija solidarnost i jedinstvenost srpskog naroda u odbrani "one vrednosti koja nas čini narodom".

- Nema tu mnogo filozofije, najveće i najteže bitke dobijali smo samo kad smo bili jedinstveni, a ta potreba za slogom je sad najpotrebnija, kad je još jednom ugrožen srpski narod u južnoj srpskoj pokrajini - poručio je Mandić, saopštio je Demokratski front.

Kako je rekao, u momentu kada je plan da se srpski narod zbriše sa njegovih vekovnih ognjišta, "nama treba da bude vrhovni cilj da po svaku cenu sačuvamo naš narod i svetinje".

19.05 Torkunov: Izrazili smo solidarnost s pozicijom predsednika

Rektor Moskovskog državnog instituta međunarodnih odnosa (MGIMO) Anatolij Torkunov izjavio je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, sa kojim se danas sastao, spreman da donese odluke koje će doprineti rešavanju kosovskog pitanja.

- Kratko nam je ispričao šta se desilo (upad ROSU na sever KiM), a mi smo izrazili solidarnost sa pozicijom predsednika - rekao je Torkunov novinarima pre nego što je održao predavanje na Pravnom fakultetu.

18.30 Falatko sa Tačijem i Haradinajem

Predsednik i premijer privremenih kosovskih institucija Hašim Tači i Ramuš Haradinaj sastasli su se danas sa direktorkom Kancelarije za južnu i centralnu Evropu pri Stejt departmentu Suzan Falatko sa kojom je razgovarano o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

- Kosovo je posvećeno jačanju dobrosusedskih odnosa. Dijalog bi trebalo nastaviti bez uslova, uz podršku svih država članica Kvinte - naveo je Tači i istakao da je uloga SAD nezamenljiva, prenosi Gazeta ekspres.

U saopštenju se ne navodi da li su Tači i Haradinaj razgovarali o današnjem upadu ROSU na sever Kosova. Opširnije o tom pročitajte u posebnoj vesti.

18.10 Kandelaki: Policijska akcija zasnovana na etničkoj pripadnosti

Novinarka i glavni producent ruske Match TV Tina Kandelaki reagovala na današnji upad ROSU u severnom delu Kosovske Mitrovice i pružila podršku srpskom narodu i predsedniku Aleksandru Vučiću. Kandelaki i Vučić upoznali su se ove godine na ekonomskom forumu u Davosu kada mu je pre počekta panela na kome su učestvovali uputila kompliment da je veoma "stajliš".

- Apropo sukoba na Kosovu. Da li smo se vratili u svet u kojem su policijske akcije zasnovane na etničkoj pripadnosti? Upoznala sam @avucica u Davosu - predsednik Srbije me je jako impresionirao. Zbog toga zaista verujem da je njegova odluka da srpske trupe stavi u pripravnost odgovorna - napisala je Kandelaki na Tviteru.

17.50 Završena rasprava u Skupštini

Skupština Srbije završila je danas dvodnevnu raspravu o izveštaju o Kosovu i Metohiji, koji je predstavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Predsednica Skupštine Maja Gojković zaključila je pretres, nakon čega su poslanici glasali i usvojili izveštaj o KiM sa 145 glasa. Protiv je bilo četvoro poslanika, uzdržanih nije bilo, a 13 poslanika nije glasalo.

17.35 Zamenik direktora KBC-a: Četiri osobe povređene u Zubinom potoku

Zlatan Elek, zamenik direktora Kliničko bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici, u izjavi za KoSSev, saopštio je da su trenutno četiri pacijenta koja su zadobila telesne povrede u Zubinom Potoku zbrinuta u ovom zdravstvenom centru.

- Dva pacijenta, dovezena u prepodnevnim satima, smeštena su na odeljenje ortopedije i radi se o povredama donjih ekstremiteta, dok je kod druge dvojice reč o težim telesnim povredama, povredama glave. Jedno lice je ruski državljanin, član UNMIK administracije, a drugo lice je gluvonemo i obojica su smeštena na odeljenje intenzivne nege sa teškim povredama glave - izjavio je Elek.

Stanje povređenih trenutno je stabilno, poručio je.

16.45 Oglasio se Haradinaj i optužio Vučića

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj rekao je danas da je operacija specijalnih kosovskih policijskih snaga bila zakonska obaveza, a reakciju predsednika Srbije Aleksandra Vučića povodom toga okarakterisao je kao "zaštitu zločina".

On je ponovio ono što su danas već u nekoliko navrata tvrdili prištinski političari - da je reč o akciji usmerenoj na ljude uključene u nezakonite radnje i da se radilo o sprovodjenju zakona.

Haradinaj tvrdi da su u Zubinom Potoku šverceri pokušavali da vatrenim oružjem ometaju ovu operaciju.

- U Zubinom Potoku je intervenisala obična policija, ali su im se opridružile jedinice ROSU jer su policajci napadani iz vatrenog oružja. Rosu je bila podrška policiji koja je naišla na namerne prepreke postavljene od nepoznatih lica - naveo je Haradinaj.

16.15 "Dvoglavi orao i automatska puška"

U prištinskim medijima pojavio se još jedna snimak na kome se vidi pripadnik specijalnih jednica kosovske policije kako pokazuje simbol dvoglavog orla, koji se doživljava kao simbol Velike Albanije. Snimak je nastao tokom akcije specijalnih jednica ROSU na severu Kosova.

Pogledajte snimak:

15.55 Oglasila se kosovska policija

"Uhapšeno i suspendovano 19 policajaca, SILOM SMO UKLONILI BARIKADE i pretresli kuće"

- U današnjoj akciji Kosovske policije uhapšeno je 19 pripadnika Kosovske policije (11 Srba, 4 Albanca i 4 Bošnjaka), među kojima je jedan komandir, tri poručnika i petanest policijskih službenika, saopštila je na današnjoj konferenciji za štampu izvršna direktorka PIK-a, Miradije Keljmendi, prenosi Koha. Sve detalje i izjave nadlažnih u kosovskoj policiji pročitajte u posebnoj vesti.

15.33 Vučić: Uhapšeno 28 ljudi

Predsednik Srbije naveo je da je prema poslednjim informacijama kojima raspolaže, danas na KiM uhapšeno 28 ljudi, od čega 19 policajaca i devet građana.

- Od tih 19 policajaca, sedam su Albanci i jedan Bošnjak, a ostalo Srbi. Svi uhapšeni građani su Srbi iz Zubinog potoka, koji su se suprotstavilli hapšenjima - naveo je Vučić.

15.16 Prištinski portal objavio imena nekoliko uhapšenih tokom upada ROSU

Prišštinski portal Insajderi objavio je pojedina imena uhapššenih u jutrošnjoj akciji kosovskih snaga na severu Kosova i Metohije, među kojima se, prema spisku tog portala, nalazi deset osoba srpske nacionalnosti.

Upad ROSU na sever Kosova
Foto: TV Most / Promo
Upad ROSU na sever Kosova

Prema Insajderiju, uhapšeni su: Zenel Bahtiri, Ramadan Rrustemi, Ali Pllana, Jasno Dorovik, Albert Makhuni, Reshat Kuki, Izet (-), Kristo Subotić, Milja Milenević, Besim Merovci, Biljan Medeljković, Veroljub Dimitrović, Dejan Spasojević, Božidar Milosavović, Zvezdan Spasojević, Abdurrahim Hodžić , Oliver Kuzmanović, Ana Bosovie Barać i Blagoje Lazović.

Spisak uhapšešnih u Prišštini nije služžbeno saopššten, a reč je o saznanjima prištinskog portala.

Insajderi ne navodi izvor svoje informacije.

15.05 Oslobođen Rus koji je pretučen i uhapšen u akciji ROSU

Misija Ujedinjenih nacija na Kosovu (UNMIK) saopštila je danas da je oslobodjen jedan od dva uhapšena pripadnika osoblja UN, ruske nacionalnosti, koji je priveden dok je obavljao svoju dužnost. Više o oštrim rekacijama na hapšenje ruskog državljanina iz redova UNMIK-a pročitajte u posebnoj vesti.

Pogledajte snimak prištinskih medija:

14.59 Kocijančić: Policijske akcije da jačaju ne da slabe normalizaciju odnosa BG i PR

Policijske akcije treba da jačaju, a ne da slabe napore za normalizaciju odnosa /Beograda i Prištine/, i moraju da imaju poverenje svih zajednica na Kosovu, saopštila je danas portparol EU Maja Kocijančič.

"Policijska operacija u Mitrovici usmerena na pojedinačne osumnjičene iz celog regiona i ostatka Kosova, prema naredbi suda, treba da bude sprovedena u skladu sa zakonom i na odgovarajući način komunicirana," navela je Kocijančičeva.

14.50 Pogledajte najnoviji snimak haosa na severu

"Srbi beže pred šok bombama, čuju se pucnji, oklopna vozila ROSU RUŠE SVE PRED SOBOM". Video nasilnog upada jedinica ROSU u Zubin Potok pogledajte u posebnoj vesti.

14.26 "Jedan MIG 29 nisko nadleteo Novi Pazar"

Jedan MIG 29 nadleteo je danas Novi Pazar u pravcu Kopnene zone bezbednosti, prenosi Tanjug. Opširnije pročitajte u posebnoj vesti.

14.19 Uhapšena dva pripadnika osoblja UN, UNMIK poziva na hitno oslobađanje

Specijalni predstavnik generalnog sekretara i šef Misije Ujedinjenih nacija na Kosovu, Zahir Tanin, pozvao je na hitno oslobađanje osoblja UN-a, dodajući da će “bilo kakva povreda osoblja Ujedinjenih nacija biti praćena najvišim stepenom diplomatskog i međunarodno pravnog odgovora”

Zahir Tanin
Foto: youtube
Zahir Tanin

„UNMIK sa velikom zabrinutošću prati dešavanja na severu Kosova danas, uključujući pritvor dva pripadnika UN-a tokom obavljanja njihovih dužnosti od strane Kosovske policije. Oba člana osoblja su kasnije prebačena u bolnicu radi lečenja povreda“, stoji u saopštenju UN misije na Kosovu.

Prethodno je predsednik Srbije saopštio da je jedan ruski državljanin, pripadnik osoblja UNMIK-a pretučen od strane kosovskih specijalaca tokom nasilne akcije na severu Kosova.

14.05 Rakić: Sutra protest Srba

Predsednik Srpske liste Goran Rakić najavio je za sutra u podne protest Srba sa KiM na centralnom trgu severnog dela Kosovske Mitrovice.

Rakić je rekao da je specijalna jedinica ROSU trenutak kada su legitimni predstavnici Srba, politički predstavnici i direktori javnih institucija, bili u Skupštini Srbije i kada se diskutovalo o Kosovu i Metohiji i brutalno napali stanovnike Zubinog potoka.

14.00 - Šta su ROSU i FIT?

Sve o specijalnim jedinicama kosovske policije koje su izvršile upad na sever Kosova, i slično delovale i tokom prethodnih nekoliko meseci, možete pročitati u odvojenoj vesti.

Foto: Profimedia, Shutterstock / RAS Srbija

13.58 - Dačić: Glavna tema na sastanku Višegradske grupe

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je danas da je ministrima spoljnih poslova Višegradske grupe i Zapadnog Balkana na sastanku u Bratislavi preneo da je Srbija zabrinuta zbog situacije na KiM i čvrsto rešena da zaštiti svoj narod.

Dačić je rekao da je upad prištinskih snaga na sever KiM bio jedna od glavnih tema na sastanku u Bratislavi. Većina učesnika skupa izrazila je, kaže ministar, veliku zabrinutost, uključujući direktorku za Zapadni Balkan u Evropskoj službi za spoljne poslove Angelinu Ajnhorst.

13.30 - "Pretučeno sedam prolaznika"

Dr Elek dodaje i da ima informaciju da je sedam lica, slučajnih prolaznika, pretučeno i da je načinjena ogromna materijalna šteta.

13.20 - "Povređeni Srbi stabilno, ima ih još u Zubinom Potoku, ROSU ometale prevoz povređenih do bolnice"

Zamenik direktora KCB Kosovska Mitrovica dr Zlatan Elek rekao je da su dvojica Srba, ranjenih u pucnjavi u Zubinom Potoku, Boban Janjićević (43) i Radenko Milovanović (46), stabilno i van životne opasnosti. Janjićević je primljen sa otvorenim povredama leve potkolenice, a Milovanović sa zatvorenim povredama desne potkolenice.

On je dodao ima informacije iz Doma zdravlja Zubin Potok da ima dosta lakše povređenih i da je načinjena velika materijalna šteta na kućama, objektima i parkiranim vozilima. Dodao je i da su ROSU ometale i onemogućavale prevoz povređenih do Kliničkog centra, pa su povređeni zbrinjavani u domu zdravlja. On dodaje da očekuje još pacijenata i da su lekari svi spremni. Opširnije u posebnoj vesti.

13.00 - Portal "Insajderi": Uhapšeno 19 policajaca i devet građana

KoSSev prenosi pisanje portala "Insajderi", koji navodi da je na severu Kosova danas uhapšeno 28 lica, 19 policajaca i devet građana. Pozivajući se na svoje izvore, ovaj portal navodi imena uhapšenih policajaca: I.R, R.R, R.K, B.M, A.M, Z.B, A.P, O.K, B.L, J.D, V.D, A.B.B, K.S, Z.S, D.S, B.M, A.H, B.M i M.M.

12.37 - Vučić: ROSU se povlače sa severa Kosova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je upravo da se specijalne jedinice ROSU povlače sa severa Kosova i da je na teritoriji severa nešto pre 13 sati, tokom povlačenja, bilo još ukupno četiri vozila specijalnih jedinica. Rekao je i da je plan Prištine bio da se privede ukupano 26 osoba na severu, a da je privedeno ukupno 19 osoba.

Vučić je prethodno saopštio da su zapadne sile reagovale na akciju kosovskih policijskih snaga u Zubinom Potoku, ocenivši da je prekoračena sila i da to nema nikakve veze sa borbom protiv kriminala. Naknadno je pojasnio da Zapad nije javno izašao sa tim stavom, već da su javno podržali akciju Prištine, ali da su njima rekli da je ono "što se dešavalo u Zubinom Potok prekoračenje dozvoljene upotrebe sile i da je važno da se povuku".

- Verovatno je to ključna stvar zbog koje su krenuli u povlačenje sa severa - rekao je Vučić u Skuštini Srbije gde se drugi dan raspravlja o Kosovu i Metohiji. Vučićev govor u Skupštini Srbije i raspravu pratite u posebnom blogu.

12.30 - Bahata Tačijeva izjava posle upada na sever Kosova

Foto: Tanjug / screenshot

Hašim Tači pozvao je danas, povodom hapšenja na severu Kosova, "srpsku zajednicu da održži mir i da podržži", kako kaže, borbu protiv organizovanog kriminala. On takođe tvrdi da je današnja policijska operacija za "dobrobit svih građana, bez ikakvih razlika." Opširnije pročitajte u posebnoj vesti.

12.27 - Ministarstvo inostranih poslova Rusije: Još jedna provokacija Prištine

Ministarstvo inostranih poslova Rusije nazvalo je upad kosovskih specijalnih snaga u srpske opštine i hapšenje Srba još jednom u nizu provokacija Prištine. Ministarstvo je pozvalo međunarodne pokrovitelje Prištine da urazume kosovsko radikalne snage i spreče dalju eskalaciju konflikta, prenosi Sputnjik.

12.05 - Mediji: ROSU krenule ka Gazivodama?

Prema informacijama koje prenose pojedini mediji jedinice ROSU krenule su iz pravca opštine Zubin Potok prema jezeru Gazivode. Za sada, međutim, nije poznato šta je cilj ovog kretanja.

Gazivode
Foto: RAS / RAS Srbija
Gazivode

12.04 - Rojters: Kosovska operacija na severu, puna pripravnost Srbije

Rojters izveštava da je Srbija naredila svojim bezbednosnim snagama da budu u punoj pripravnosti nakon što je kosovska policija izvela operaciju protiv krijumčarenja u severnom regionu naseljenom većinom Srbima. Navodi se da je potez Beograda usledio zbog porasta napetosti u četiri Srbima naseljene opštine na severu Kosova, koji su i dalje velikoj meri van kontrole Prištine i odane su Srbiji.

Rojters navodi da je srpski predsednik Vučić juče rekao da je Beograd izgubio kontrolu nad Kosovom, ali i upozorio da će Srbija reagovati ukoliko Kosovo napadne tamošnje Srbe.

12.03 - Dve osobe ranjene u Zubinom potoku

Dvoje povređenih tokom akcije ROSU dovezene su u KBC u Kosovskoj Mitrovici. U toku je dijagnostika. U ovoj bolnici kažu da imaju informaciju da je još jedna osoba pvoređena u Zubinom Potoku, javlja RTS.

12.00 - ROSU napustile Zubin Potok, svedok: Pretresali su kuće, lomili i tukli Srbe

Specijalne jedinice kosovske policije napustile su područje Zubinog Potoka posle operacije koja je trajala više od pet sati, u kojoj su uhapsile pet lica, tukli lokalne Srbe, pretresali kuće, lomili i pravili štetu, rekao je Tanjugu lokalni policijski zvaničnik, koji kaže da gradjani sada utvrđuju razmere pričinjene štete. Prema njegovim rečima, privedeno je pet lica.

Kako je dodao, šteta je vidljiva, jer su pripadnici specijalne policije uništavali vozila parkirana pored puta kojim su se oni kretali, a tokom pretresa u nekim kućama takođe su lomili sve na šta bi naišli.

"Na desetine automobila je bilo pred puta. Ta, ne policija, već horda, je lomila, sekla gume, lim, vadila stakla. To je iživljavanje. Oko dvadeset vozila je oštećeno hira radi", rekao je za Tanjug taj policijski zvaničnik.

11:55 – Graso: KFOR potvrđuje da je ovo samo akcija policije i da ni KBS ni druge vojne snage nisu poslate na Sever Kosova

Portparol KFOR-a, Vinćenco Graso je za KoSSev potvrdio da Kosovska policija sprovodi akciju širom Kosova na osnovu naloga Osnovnog suda u Prištini a u vezi sa istragom o korupciji.

Foto: Facebook

„KFOR potvrđuje da je ovo samo akcija policije i da ni KBS ni druge vojne snage nisu poslate na Sever Kosova“.

Iz KFOR-a pozivaju sve strane da zbog politički osetljivog trenutka „nesuglasice reše mirno i na odgovoran način, bez upotrebe sile“. Naglašavaju da nadgledaju situaciju i da su spremni da se uključe na zahtev a u nastojanju da garantuju bezbednost svim zajednicama u skladu sa svojim mandatom pod Rezolucijom 1244.

11.50 - Šok-bombe, pucnji i prevrnuti automobili: Ovako su ROSU specijalci razbijali barikade u Zubinom Potoku

Foto: TV Most / Promo

Snimci sa lica mesta, koji su objavljeni na društvenim mrežama, prikazuju momente probijanja barikade i pucnjavu, kao i situaciju nedugo nakon bacanja šok-bombi i rušenja barikada. Opširnije o tome pročitajte u posebnoj vesti.

11.20 - Napadnut novinar TV Prva kod Zubinog Potoka

Novinar beogradske televizije Prva Zoran Maksimović napadnut je kod Zubinog Potokam gde je u toku akcija kosovske policije. Prema informacijama te televizije, pripadnici ROSU zaustavili su Maksimovića, koji je pošao u susret barikadama postavljenim na magistralnom putu prema Zubinom Potoku, i potom mu oštetili automobil.

11.15 - Kosovska policija o akciji u sedam opština: "Bili smo primorani da koristimo sredstva i uklonimo barikade"

Policija samoproglašenog Kosova saopštila je da je akciju hapšenja jutros sprovela u opštinama Zvečane, Zubin Potok, Leposavić, severni i južni deo Kosovske Mitrovice, Srbica i Drenica. U saopštenju su naveli da su se u severnom delu Kosovske Mitrovice susreli sa "oružanim otporom" i "blokadom puteva koja je zaustavila prolaz službenih vozila". Zbog čega su, kako tvrde, "bili primorani da upotrebe neophodna sredstva" kako bi nastavili sa operacijom. U ovom, trećem policijskom saopštenju od jutros, saopštili su da su uhapšeni pripadnici kosovske policije srpske, albanske i bošnjačke nacionalnosti.

11.00 - Deset specijalaca ROSU na jednog uhapšenog

Na društvenim mrežama pojavio se još jedan snimak hapšenja u severnom delu Kosovske Mitrovice, u naselju Bošnjačka mahala. Na snimku se vidi kako desetak pripadnika ROSU izvodi jednog uhapšenog muškarca i ubacuje ga u policijski džip.

10.50 - Vučić: Upali su sa 73 vozila na sever KiM, uhapšeno 23 Srba

Foto: Tanja Valič / Tanjug

"Do sukoba je najpre došlo u mestu Varage u klisuri, i tu su albanski specijalci probili tri barikade. Srbi nisu raspolagali nikakvim oružjem, imamo snimke o tome, kao i da su Albanci pucali preko njihovih glava bojevim oružjem. U toku je upravo prebijanje Srba na pojedinim mestima, upadi u kuće. Nema poginulih. U Kosovskoj Mitrovici su pucali na ljude", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Skupštini Srbije.

10.40 - RTK: Tači rano jutros okupio sve bezbednosne strukture Kosova

Kosovski predsednik Hašim Tači u ranim jutarnjim satima okupio je na sastanku u svojoj kancelariji sve bezbednosne strukture na Kosovu, prenosi RTK2 na srpskom jeziku informacije albanskog servisa. Navodi se da su u Tačijevu kancelariju došli direktor Kosovske obaveštajne službe Madžuni, direktor policije, kao i čelnici pravosudnih institucija.

10.35 - Nastavlja se sednica o Kosovu, Vučić stigao u Skupštinu

Skupština Srbije danas je nastavila raspravu o izveštaju predsednika Srbije Aleksandra Vučića o stanju na Kosovu i dijalogu sa Prištinom.

Skupština Srbije
Foto: Goran Srdanov / RAS Srbija
Skupština Srbije

10.33 - Stanje povređenih Srba

Dvojica Srba koji su jutros lakše povređeni u Zubinom Potoku su posle ukazane lekarske pomoći u Domu zdravlja u ovom mestu pušteni na kućno lečenje, saznaje Srna iz bolničkih izvora. Četvorica pripadnika Kosovske policijske službe (KPS) povređena su danas na barikadi koju su meštani postavili na prilazu Zubinom Potoku, u mestu Zupče.

Trojica lakše povređenih su zbrinuti u bolnici u južnom delu Kosovske Mitrovice, dok je jedan teže povređeni prebačen u Urgentni centar u Prištini.

10.30 - Kosovska policija: U akciji je uhapšeno više od 30 lica

Kosovska policijska služba saopštila je da je na širem području Kosova i Metohije do sada uhapšeno više od 30 lica koja su u proteklih mesec dana praćenja. Sedmoro je osumnjičeno za kriminalne radnje i krijumčarenje robe, od kojih su, kako su saopštili, dva visoka policijska službenika i četvorica carinika. Saopšteno je da su akcijom, u kojoj učestvuje 400 pripadnika ROSU, obuhvaćeni "osumnjičeni pripadnici KPS-a". Kako saopštavaju, hapšenja nemaju veze sa ubistvom Olivera Ivanovića, niti kosovskog policajca Envera Zumberija.

10.15 - Ne može da se dođe do Zubinog Potoka, blokirani prilazi

Dopisnik RTS-a koji je u Kosovskoj Mitrovici javlja da do Zubinog Potoka od jutros ne može da se stigne, jer su blokirani prilazi tom mestu. Policija je koristila suzavac, šok-bombe i pucala je iz vatrenog oruža kako bi probila blokade do centra Zubinog Potoka. Operacija ROSU u Zubinom potoku traje od 6.20 sati jutros. Kako javlja Tanjug, stanovništvo u ovom mestu je jako uplašeno.

10.10 - U Zubinom Potoku probijene tri barikade

RTS javlja da su u Zubinom Potoku pripadnici ROSU probili tri barikade koje su postavili Srbi. U toku je postavljanje četvrte barikade, a začili su se i pucnji.

10.00 - KFOR: Akcija policije na Kosovu nije protiv Srba, ne mešamo se

KFOR je jutros potvrdio da je u toku operacija Kosovske policije koja se po nalogu Tužilaštva u Prištini odvija na celom Kosovu i, kao i kosovske vlasti, tvrdi da se akcija na severu pokrajine izvodi u okviru borbe protiv kriminala.

"Operacija Kosovske policije odvija se po nalogu Tužilaštva na celom Kosovu, ne samo na severu, i nije uperena protiv Srba, već protiv osoba optuženih za korupciju i kriminal", rekao je za Tanjug portparol komande KFOR Vinčenco Graso.

"Mi za sada pratimo situaciju, u kontaktu smo sa vlastima u Prištini, ali otvorene su nam i komunikacije sa Srbijom", kaže Graso. Opširnije u posebnoj vesti.

9.50 - Vučić o situaciji na severu Kosova u 10.30

Predsednik Vučić će o detaljima ove situacije govoriti u Skupštini Srbije u nastavku posebne sednice o situaciji na KiM koja bi trebalo da počne u 10.30 sati.

9.50 - AP: Srbija naredila trupama da budu u punoj pripravnosti

Srbija je naredila svojim trupama da budu u punoj pripravnosti nakon izveštaja da je kosovska policija upala u Srbima naseljene regione Kosova, javlja AP.

9.40 - Kosovska policija: Uprkos oružanom otporu u Severnoj Mitrovici, policijska akcija je nastavljena

Kosovska policija oglasila se povodom akcije na severu KiM, saopštivši da je uhapšeno nekoliko policijskih službenika i građana, osumnjičenih za "učešće i organizovananje kriminalne grupe", u vezi sa krijumčarenjem robe, zloupotrebom službenog položaja, davanjem mita i nedozvoljenom trgovinom.

"Uprkos oružanom otporu u Severnoj Mitrovici, policijska akcija je nastavljena, uključujući hapšenje i kontrolisanje pojedinih lokacija, što je rezultiralo zaplenom relevantnih dokaza, kao i dugih cevi", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu kosovske policije.

9.30 - Pucnjava u Zubinom potoku, ispaljeno 200 metaka, lakše povređeno dvoje Srba

Dvoje Srba lakše je povređeno u pucnjavi do koje je jutros oko 6.20 došlo u Zubinom potoku, kada su pripadnici ROSU došli u reon sela Donje Varage u toj opštini, potvrdio je Tanjugu policijski zvaničnik sa lica mesta i dodao da pucnjava traje i u ovom trenutku, oko 9.30 časova. Jedna osoba, I. M, je uhapšena.

Oko 6.20 došlo je, naime, do razmene vatre između nepoznatih lica i specijalizovanih jedinica Kosovske policije, u kojoj je ispaljeno oko 200 metaka. O hapsu u Zubinom potoku opširnije u posebnoj vesti.

9.25 - U toku je sednica Saveta za nacionalnu bezbednost

Kako saznajemo, Vučić je upozorio predstavnike Evropske unije da će Srbija reagovati ako se jedinice ROSU što pre ne povuku sa severa Kosova.

9.20 - Most u Kosovskoj Mitrovici zatvoren, može da se pređe samo pešice

Most koji deli Kosovsku Mitrovicu na severni i južni deo jutros može da se pređe samo pešice, jer ga je KFOR zatvorio za saobraćaj, javio je reporter Tanjuga sa lica mesta.

Sve vreme u Severnoj Mitrovici se čuju sirene za uzbunu, a helikopter je nadletao grad.

9.18 - Građani se razišli sa trga

Građani koji su se u prvi mah jutros uznemireni okupili na Trgu kneza Lazara u centru Mitrovice u međuvremenu su se razišli.

U severnom delu grada trenutno je mirno, ali napeto.

Foto: TV Most / youtube

9.15 - Kosovski mediji objavili snimak na kom se čuju pucnji!

U opisu video snimka koji su objavili kosovski mediji piše da se pucnji čuju tokom akcije ROSU na severu Kosova.

8.55 - Kosovska policija tvrdi: Tokom hapšenja pružan oružani otpor

Kosovska policija saopštila je da je u saradnji sa inspektoratom u jutrošnjoj akciji uhapsila nekoliko policajaca i civila. Policija tvrdi da je tokom akcije naišla na oružani otpor, prenosi RTS.

8.40 - Haradinaj: Reč je o operaciji protiv krijumčarenja i organizovanog kriminala

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je jutros da su specijalne snage jutros izvele operaciju hapšenja u opštinama na severu Kosova i Metohije i istakao da je reč o "operaciji protiv krijumčarenja i organizovanog kriminala".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je pre 11 dana upozorio da pprištinske vlasti spremaju hapšenje Srba pripadnika kososvke policije i istakao da će Priština tu akciju pravdati navodnom borbom protiv kriminala.

"U severnim opštinama Kosova odvija se operacija protiv krijumčarenja i organizovanog kriminala u okviru naše posvećenosti primeni vladavine prava za sve. Potvrđujem da je ova operacija uperena protiv organizovanog kriminala i meta su joj takođe policijski i carinski zvaničnici. Pozivam građane da ostanu mirni", tvitovao je Haradinaj.

8.40 - Đurić: ROSU napadaju Srbe na ulazu u Zubin potok

Do zuba naoružani albanski specijalci u ovom trenutku napadaju Srbe na ulasku u Zubin potok i kod klisure pokušavaju da uđu u to mesto, izjavio je u Jutarnjem dnevniku RTS Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Marko Đurić
Foto: Mitar Mitrović / RAS Srbija
Marko Đurić

On je naveo da je u ime predsednika Srbije Aleksandra Vučića obavio razgovore sa više međunarodnih predstavnika i da nema nikakve sumnje kakva će biti rekacija države Srbije biti ukoliko se ovo odmah ne zaustavi.

"To su mogli da urade i srpski policajci, umesto toga su rešili da šalju oklopna vozila", rekao je Đurić i dodao da je ovo najgrublje ugrožavanje mira i najdirektnije kršenje svih dogovora i sporazuma.

On je dodao da se preliminarno zna da je više građana KiM srpske nacionalnosti uhapšeno, ali da je jasno da tu cilj nisu nikakva hapšenja, već zastrašivanje.

8.35 - Uhapšeno 13 Srba

Broj uhapšenih raste iz minuta u minut. Kako javlja Tanjug, ROSU je do 8.30 sati jutros uhapsila 13 Srba, pripadnika kosovske policije.

8.30 - Prvi snimci upada ROSU na sever Kosova

8.20 - Poslanici Srpske liste krenuli na Kosovo

Funkcioneri i članovi Srpske liste, koji su u Beogradu zbog sednice Skupštine Srbije posvećene Kosovu i Metohiji, uputili su se jutros nazad u Kosovsku Mitrovicu.

Foto: TV Most / youtube

8.10 - Uhapšeno šest Srba

Kako javlja Tanjug, ROSU su od jutros na severu Kosova uhapsile šest Srba, pripadnika kosovske policije.

8.10 - Saopštenje Kosovske policije:

Kosovska policija saopštila je da je akciju izvršila po nalogu Osnovnog suda u Prištini.

"Danas je u saradnji Kosovske policije i Policijskog inspektorata Kosova, kao i drugih relevantnih jedinica, na osnovu naloga Osnovnog suda u Prištini izvršena operacija koja je za rezultat imala hapšenje nekih policijskih zvaničnika i nekih građana.

Ovoj operaciji pethodnila je višemesečna istraga PIK-a i Kosovske policije predvođene Specijalnim tužilaštvom Kosova koja je rezultirala sumnjom o uključenosti nekih policijskih zvaničnika i nekih građana u učešće i organizovanje kriminalne grupe, u vezi sa drugim krivičnim delima krijumčarenje robe i zloupotreba službenog položaja, Davanje mita itd.

Uprkos oružanom otporu u Severnoj Mitrovici, policijska akcija se nastavila, uključujući hapšenja i kontrolisanje nekih lokacija što je rezultiralo konfiskacijom relevantnih dokaza kao i dugih cevi“.

8.05 - Hapšenja zbog kriminala i ubistva Ivanovića?

Mediji na albanskom navode da ima na desetine uhapšenih, i da su pored hapšenja uključenih u kriminal, uhapšeni i osumnjičeni za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića, kao i ubistvo kosovskog policajca Envera Zumberija 2011. godine, javlja RTS.

Foto: youtube

8.00 - Vučić traži od zapada da obuzda Prištinu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokrenuo je intenzivne diplomatske aktivnosti posle upada specijalnih jedinica ROSU na sever KiM, rečeno je Tanjugu u njegovom kabinetu.

Predsednik Srbije zatražio je od zapadnih političkih centara da obuzdaju Prištinu i stavio do znanja da Srbija neće dozvoliti etnicko čišćenje na Kosmetu. Od saveznika, Rusije i Kine očekuje se svaka vrsta pomoći i podrške.

7.40 - Prvi snimci hapšenja ROSU na KiM

7.35 - Vučić naredio punu borbenu gotovost Vojske Srbije

Kako javlja Tanjug, predsednik Srbije Aleksandar Vučić naredio je stavljanje svih jedinica Vojske Srbije u stanje pune borbene gotovosti.

Aleksandar Vučić
Foto: Mitar Mitrović / RAS Srbija
Aleksandar Vučić

7.30 - MUP stavio u puno stanje pripravnosti specijalne jedinice

Kako prenosi Tanjug, Ministarstvo unutrašnjih poslova stavilo je u stanje pune pripravnosti specijalne i posebne jedinice policije nakon upadajedinica ROSU na sever Kosova i Metohije.

7.25 - Građani se okupljaju na glavnom trgu

Sirene za uzbunu odzvanjale su više od sat vremena severnim Kosovom zbog čega se veliki broj građana okupio na glavnom trgu u Kosovskoj Mitrovici. Građani su uznemireni i uplašeni.

7.20 - TV Most: Uhapšeni su pripadnici KPS-a

TV most javio je da je uhapšen jedan pripadnik KPS-a srpske nacionalnosti u naselju Bošnjačka Mahala, u zgradi zvanoj "Beograđanka". Takođe, u Zubinom potoku uhapšen je još jedan pripadnik KPS-a srpske nacionalnosti. Do sada je, prema nezvaničnim informacijama uhapšeno petoro Srba.

ROSU na severu Kosova i Metohije
Foto: TV Most / youtube
ROSU na severu Kosova i Metohije

7.15 - Začuli se pucnji

Đurić je dodao da su se na severu Kosova čuli pucnji.

7.10 - Đurić: Upad je izvršen sa ciljem da izazove paniku i zastraši narod

Direktor Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, rekao je da su jedinice ROSU, naoružane do zuba, upale na sever KiM "sa ciljem da zastraše i izazovu paniku uz hapšenja koja je prethodnih dana najavljivao predsednik Aleksandar Vučić."

- Jutros oko šest sati, specijalne jedinice ROSU upale su iz tri pravca na sever KiM, na teritoriju sve četiri opštine, sa ciljem da zastraše, izazovu paniku uz hapšenja koja smo najavljivali i o kojima je govorio predsednik prethodnih dana, da stvore nemoguću klimu za Srbe na KiM - rekao je Đurić za Tanjug i dodao da je upad učinjen "uz saglasnost dela međunarodne zajednice i veliku sramotu Kvinte"

"Danima smo upozoravali da se priprema ovakav scenario i hapšenja Srba, Država Srbija je pozivala da se spreči ovakav scenario zato što ovo predstavlja igranje mirom na teritoriji naše južne pokrajine".

7.05 - Dobrodošli u blog uživo

Jedinice ROSU rano jutros upale su na teritoriju sve četiri srpske opštine na severu Kosova i Metohije. Kako je javio RTS, prema prvoj informaciji, uhapšeno je pet Srba, pripadnika kosovske policije.