U Srbiji se godišnje baci 250.000 tona hrane 1Foto: Wikipedia

U Srbiji se godišnje, prema nezvaničnim podacima, baci oko 250.000 tona hrane, rečeno je danas na panelu „Viškovi hrane na raskršću“, na 10. „Mixer Festivalu 2019“.

Istaknuto je da je zato važno da kompanije strateški upravljaju viškovima hrane i tako budu odgovorne i prema lokalnoj zajednici, i prema planeti.

Na skupu je ukazano da je kompanija Delez Srbija, kao najveći donator hrane u Srbiji koji 10 godina saradjuje sa Bankom hrane, strateški posvećena temi viškova hrane, zbog čega se projekat doniranja voća i povrća „Pomažemo da imaju i oni koji nemaju“, smatra za primer korporativne odgovornosti.

„Odgovorno upravljanje viškovima hrane i reciklaža su sastavni deo naše strategije održivog poslovanja. U okviru projekta doniranja voća i povrća uključeno je čak 70 udruženja. Samo u poslednje četiri godine donirali smo više od 4.000 tone hrane“, rekla je direktorka korporativnih komunikacija i održivog poslovanja Delez Srbije Mirjana Jovašević na panelu „Viškovi hrane na raskršću“.

Kako je dodala, u toku prošle godine Delez Srbije je reciklirala i 60 odsto, odnosno više od 10.000 tona, ukupne količine otpada koji nastaje u prodavnicama te kompanije.

Predstavnica Banke hrane iz Beograda Marijana Prebiračević je istakla da korisnicima veoma znače redovne donacije, ali je ukazala na manjak zaposlenih, vozila i logistike.

Ona je ukazala da je važno da se ova organizacija prepozna i na višem nivou, kako bi se njeni kapaciteti uvećali.

U saopštenju se podseća i da više od 122 miliona ljudi u Evropi gladuje, dok se istovremeno baci se oko 90 miliona tona hrane, vrednosti 143 milijarde evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari