BiH i Srbija spremaju kontramere ako Priština do 1. jula ne ukine takse

Srbija i BiH će, ukoliko Priština ne ukine takse za robu iz te dve zemlje do 1. jula, razmotriti uvođenje kontramera, saopštilo je Ministarstvo trgovine.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.05.2019.

15:44

BiH i Srbija spremaju kontramere ako Priština do 1. jula ne ukine takse
Foto: Screenshot/b92

Tada se u Parizu održava samit lidera Zapadnog Balkana.

Ministar Rasim Ljajić i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović saglasili su se tokom susreta u Sarajevu da bi dve države trebalo da zajednički nastupaju i sprovode koordinisane aktivnosti, čiji bi cilj bio povećanje pritiska za ukidanje taksa.

Dvojica ministara su se založila i za veći stepen ekonomske integracije na Balkanu, koji podrazumeva stvaranje zajedničkog ekonomskog prostora bez barijera i komplikovanih procedura, koje otežavaju slobodan protok roba, ljudi, usluga i kapitala.

Uslov za to je bezuslovno ukidanje takse od Prištine, istaknuto je u saopštenju.

Ukoliko se to ne dogodi, kako je ocenjeno, EU će dodatno narušiti vlastiti kredibilitet, a zemlje ovog prostora propustiti još jednu šansu za privredni oporavak i normalizaciju političkih prilika.

Ljajić je podsetio da je od 21. novembra, kada su takse uvedene, do 21. maja, Srbija na Кosovo i Metohiju isporučila za 189,5 miliona evra manje robe u odnosu na isti period prošle godine, što predstavlja pad od 80 odsto.

To praktično znači, kako je kazao Ljajić, da je šteta nešto veća od milion evra dnevno.

Šarović je rekao da je za poslednjih šest meseci BiH isporučila 27 miliona evra robe manje na Кosovo nego u istom periodu prošle godine, što je pad od 97 odsto.

Kako je naveo, u prva četiri meseca ove godine plasirano je robe u vrednosti od svega 500.000 evra.

Dvojica ministara su zaključila i da građani na Кosovu takođe trpe štetu zbog uvedenih taksa, jer su cene na malo povećane za 5,3 odsto, spoljnotrgovinski deficit je 5,4 odsto veći, a uvoz robe 6,4 odsto veći.

Na sastanku je konstatovano i da su zbog taksa gotovo zaustavljene sve regionalne inicijative, čime je prouzrokovana politička šteta za normalizaciju odnosa u regionu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

1 d

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

1 d

Podeli: