Joksimović: Rezultati izbora za EP pozitivni za politiku proširenja

Ministarka evropskih integracija Srbije Jadranka Joksimović poručila je da su preliminarni rezultati izbora za Evropski parlament pozitivni za politiku proširenja i istakla da očekuje da i 2019. bude godina solidnog tempa za Srbiju na putu ka EU.
"Mislim da rezultati pokazuju da je i za građane EU Evropa još u modi i da EU nije doživela zaborav svojih građana, već da su oni vrlo zainteresovani i agilni, iako su se različite zemlje bavile različim temama u predizbornoj kampanji", rekla je Joksimović na Evropskoj izbornoj noći, u organizaciji Delegacije EU u Srbiji i portala European Western Balkans.
 
Navela je da očekuje da Izveštaj o napretku Srbije, koji će biti objavljen 29. maja, bude pozitivan, zasnovan na činjenicama, koje, kaže, govore da nazadovanja nije bilo.
 
"Ne očekujem da bude nazadovanja ni u jednoj oblasti. Negde će biti većeg napretka, negde manjeg", istakla je Joksimović.
 
Ona je podsetila da je Srbija označena kao jedna od prednjačećih zemalja, ne samo u procesu pregovora nego i korišćenja pretpristupnih fondova, koji nisu doživljaj EU kao bankomata, već zajedničke politike solidarnosti i smanjenja nejednakosti u EU.
 
Kako je navela, preliminarni rezultati izbora su pokazali da je održivo razvijana i razvijena, stabilna, a u budućnosti još naprednija EU ipak deo opšte brige građana EU.
 
Navodeći da sledi kombinatorika u EP kad je reč o koaliciji, Joksimović je navela da je očigledno da su proevropske snage odnele pobedu, što nije loša vest za zajedničku politiku proširenja, uz sve razlike koje postoje među političkim grupama u parlamentu.
 
"Očekujem da politika proširenja neće pasti u zaborav, već da će novi saziv evropskih institucija ponovo razmatrati zajedničku politiku proširenja kao svoju mogućnost za obnavljanje liderskih kapaciteta EU", istakla je Joksimović.
 
To bi značilo da stabilnost, prosperitet i bezbednost, mirovni projekat EU, i dalje putem aktivne integracije može da bude preneseno i na druge, koji su van EU.
 
"Ovo danas nije loša vest za nas, ni za proširenje", istakla je Joksimović.
 
Prema preliminarnim projekcijama, najjače stranke i dalje će biti Evropska narodna partija, Socijademokrate i Alijansa liberala i demokrata za Evropu.
  • Ministarka za EU

    27.05.2019 15:12
    Jadranka navija na svoju vodenicu. Biće proširenje a ja ostajem Ministarka za evropske integracije jer sam neophodna za proširenje EU.
    Tako će Ministarka i dalje da živi u Briselu, putuje po svetu a to je stvarno bingo.
  • Петровград

    27.05.2019 12:15
    teror u

    Ваша истрајност у србофобији запањује.
  • Zbrlj

    27.05.2019 11:02
    I mi putujemo, putujemo, putujemo, ceo zivot u nekom putu, a od stanice ni traga, voz poceo da se raspada, otkazuju delovi, pucaju osovine, a i pruga se vec izlizala, ali vazno je da mi putujemo, i putujemo.
    Tako to izgleda kada se aparatcik uvali kao masinovodja

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.