26. maj  2019. 21.30  →  22.56 | Izvor: Tanjug, RTV

Prva projekcija sastava novog Evropskog parlamenta

BRISEL -

Prema prvim projekcijama u novom sazivu Evropskog parlamenta najjače stranke i dalje biće Evropska narodna partija, Socijaldemokrate i Alijansa liberala i demokrata za Evropu u koju bi trebalo da uđu i poslanici Makronove Republike u pokretu.

video icon

Prvi rezultati izbora po zemljama članica EU doneli su i prvu projekciju mogućeg sastava novog Evropskog parlamenta.

evropski, parlament

Prema do sada pristiglim preliminarnim rezultatima iz 11 zemlja članica i predizbornim najavama iz 17 država članica, 751 mesto u Evropskom parlamentu moglo bi da bude podeljeno na sledeći način:

Evropska narodna partija bi imala 173 mesta, Socijaldemokrate 147, Alijansa liberala i demokrate plus Makronova Republika u pokretu 102, Zeleni 71, evropski konzervativci i reformisti 58, Evropa nacija i sloboda (Salvinijeva alijansa) 57, Evropa slobode i direktne demokratije (Pokret 5 zvezdica plus partija za Bregzit) 56, Evropska ujedinjena levica/Nordijska zelena levica 42.

EP: Najveća izlaznost u poslednjih 20 godina

Na teritoriji 27 držžava članca EU, bez Velike Britanije, na evropske izbore izašlo je oko 51 odsto birača, čime je postignuta najviša izlaznost birača na izbore za EP u poslednjih 20 godina, objavljeno je u Briselu.

"U pitanju je prvi i značajan porast broja birača još od održavanja prvih evropskih izbora 1979. godine", izjavio je portparol Evropskog parlamenta ŽŽaume Duk.

U zavisnosti od izlaznosti u Velikoj Britaniji, koja će biti objavljena oko 23 časa, procenjuje se da će izlaznost za 28 zemalja članica biti između 49 i 52 procenta.

Očekivanja da EPP ostane najveća grupa u novom sazivu EP

Potpredsednica grupe Evropske narodne partije u Evropskom parlamentu Ester de Lang kažže da se očekuje da EPP ostane najveća grupa i u novom sazivu parlamenta.

De Lang je najavila da će EPP raditi na jačanju snaga centra.

"EPP ima šansu da bude najveća grupa u evropskom parlamentu. Uočavamo tendenciju fragmentacije i smanjenja centra, a EPP kao vodeća stranka centra žželi da ga ojača", poručila je De Lang.

Ona je tokom izborne večeri u Briselu izjavila da Evropska narodna partija ima odgovornost da u pregovorima sa drugim grupama ojača snage evropskog centra i isporuči obećane rezulate građanima EU.

"Moramo da pokažžemo rezultate u oblasti stabilnosti i evropskih rešenja", zaključila je De Lang ispred evropskih konzeravativaca.

Ferhofstat: Novi bilans snaga u Evropskom parlamentu

Lider Alijanse liberala i demokrata za Evropu i nekadašnji premijer Belgije Gi Ferhofstat izjavio je da je ovim evropskim izborima završena dominacija socijalista i konzervativaca u evropskom parlamentu.

"Oko 100 naših poslanika i nova grupa koju ćemo osnovati u Evropskom parlametu biće krucijalni jer prvi put od prvih evropskih izbora izbora 1979. godine klasične partije socijalisti i konzervativci više neće imati većinu. To znači da neće biti solidne proevropske većine bez učešća naše nove centralističke grupe", poručio je Ferhofstat.

On je najavio da će se Alijansa liberala i demokrata za Evropu u novom sazivu evropskog parlameta proširiti na predstavnike francuske liste "Renesansa" koju predvodi Makronova "Republika u pokretu", ali i druge slično reformske partije koje slično misle.

"Očekujemo da osvojimo novih 30 do 40 mesta na ovim izborima i oformimo grupu od oko 100 poslanika", naveo je Ferhofstat.

On je ocenio da će u pitanju biti proevropska grupa koja će svoju novodobijenu snagu iskoristiti u borbi za ambiciozniju Evropu.

"Zajednička vizija grupe je borba protv klimatskih promena, fer poreska politika, formiranje unutrašnjeg tržižta, EU rešenje za migracionu krizu. Ukratko sigurnija, zdravija i prosperitetnija Evropa", zaključio je Ferhostat.

Osvrćući se na podatke o većoj izlaznosti na ovim evropskim izborima on je ocenio da je to znak da se "Evropa vratila i da je popularna" među građanima.

 

Tagovi
Srodne vesti