• Search form

26.05.2019 | 07:32

Zlatna palma južnokorejskom Parazitu o klasnim razlikama

Zlatna palma južnokorejskom Parazitu o klasnim razlikama

Zlatna palma 72. Filmskog festivala u Kanu dodeljena je filmu “Parazit” južnokorejskog reditelja Bonga Džun-hoa o klasnim nejednakostima, a Gran pri žirija, kojim je predsedavao meksički reditelj Alehandro Gonzales Inaritu, pripao je “Atlantiku” francusko-senegalske rediteljke Mati Diop. Za režiju su nagrađeni belgijski veterani braća Žan-Pjer i Lik Darden za film “Mladi Ahmed” o opasnostima radikalnog islamizma među mladima.

Nagrada žirija ravnopravno je dodeljena francuskom reditelju Lađu Liju za film “Jadnici” i Kleberu Mendonsi Filu i Hulijanu Dornelesu za brazilski film “Bakarau”.

Pobednički film 72. Kana, svečano završenog 25. maja, crna je komedija koja istražuje klasnu dinamiku u savremenoj Južnoj Koreji. Reditelj Bong Džun-ho je prvi južnokorejski autor koji je osvojio Zlatnu palmu, a u Kanu je učestvovao i 2017. godine filmom “Okja”, koji je originalno bio prikazan na Netfliksu.

Gran pri je dodeljen debitantskom filmu “Atlantik” rediteljke Mati Diop, koja je time postala prva žena afričkog porekla koja je dobila nagradu u 72-godišnjoj istoriji takmičarskog programa u Kanu.

Nagradu za najbolju mušku ulogu dobio je Antonio Banderas za autobiografski film “Pain and Glory” (Bol i slava) Pedra Almodovara, u kojem igra reditelja suočenog sa krizom srednjih godina i kreativnim zastojem. Najboljom glumicom proglašena je Emili Bičam za ulogu u filmu “Mali Džo” australijske rediteljke Džesike Hosner.

Za scenario je nagrađena rediteljka Selin Skjama, za film “Portrait of a Lady on Fire” o romantičnoj vezi dve mlade žene - slikarke i njenog modela.

Palestinski reditelj Elija Sulejman dobio je specijalno priznanje za film “To mora biti raj”, a osvojio je i nagradu žirija FIPRESCI.

Nagrade su na svečanoj ceremoniji uručili dobitnicima, uz predsednika žirija Inaritua, i Katrin Denev, Silvester Stalone, koji je predstavio u Kanu peti nastavak “Ramba”, Vigo Mortensen, Majkl Mur, Žang Ziji, Reda Kateb, Gael Garsija Bernal, Kiara Mastrojani…

Inaritu je poručio u zavrsnici 72. Kana da film mora da pokuša da podigne globalnu društvenu svest.

Među filmovima u trci za Zlatnu palmu 72. Kana bila su i nova ostvarenja autora kao što su Marko Belokio, Ksavije Dolan, Terens Malik, Ken Louč, Korneliu Porumboiu, Džim Džarmus, čiji je film “The Dead Don’t Die”, prikazan 14. maja na svečanom otvaranju, te Kventin Tarantino, koji je za dugoočekivani novi film “Bilo jednom… u Holivudu” dobio ovacije, ali je ostao praznih ruku.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav