Dostupni linkovi

Hrvatska: Povorka 'Hod za život', uz protuprosvjede i privođenja


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

U Zagrebu je održan četvrti "Hod za život" kojim se iskazuje podrška stavu da život počinje začećem. Uz brojne redare organizatora, povorku je osiguravala i policija, a među sudionicima bilo je i političara, prenosi Hrvatska radio televizija (HRT). Povorke su održane i u Zadru i Spltu.

Zagrebačka povorka protiv abortusa, u kojoj je prema procjenama policije bilo oko 5 tisuća sudionika, sa Zrinjevca je krenula oko 11 sati, s transparentima kojima slave život i obitelj te nacionalnim zastavama. Uoči polaska atmosferu su podizali pjevanjem domoljubnih pjesama. Povorka je prošla Praškom, Trgom bana Jelačića, Ilicom, Mesničkom, Strossmayerovim šetalištem i Ćirilometodskom do Trga svetog Marka, gdje je organiziran glazbeni program.

U Praškoj ulici desetak aktivistica u znak prosvjeda sjelo je na tramvajske tračnice. Njih 13 policija je, nakon upozorenja, odvezla u policijskom kombiju. Aktivistice su nosile bijele spavaćice namazane crvenom bojom. Također, na ulazima zgrada u Praškoj ulici stajale su 'osmrtnice' s natpisom "Vječna uspomena i sjećanje na žene preminule zbog liječničkog priziva savjesti i obavljanja pobačaja u nesigurnim uvjetima. Za njih nitko ne hoda".

Oko dvije tisuće sudionika "Hoda za život" okupilo se na Rivi u Splitu, odakle su krenuli prema Zvončacu, gdje je organiziran glazbeni program.

Hod je organiziran i u Zadru. Okupilo se nekoliko tisuća građana koji su u 11 sati krenuli s Branimirove obale, pa preko mosta, Narodnog trga i Kalelarge prema Forumu. I u Zadru je organiziran protuprosvjed.

XS
SM
MD
LG