U Kraljevu predstavljen program "EU za Srbiju"

Nepoznavanje inostranih tržišta, izvoznih procedura i mogućnosti za finansiranje veliki su problemi za mala i srednja preduzeća u Raškom i Moravičkom okrugu ukoliko žele da postanu izvoznici ili povećaju prodaju u inostranstvu. U Kraljevu je predstavljen program "Evropska unija za Srbiju" koji im može pomoći na tom putu.

Kraljevačka firma poznata po proizvodnji mašina i opreme za poljoprivredu, građevinarstvo i drvnu industriju već dve i po decenije je na tržištima regiona, Italije, Poljske i Francuske.

"Svaki izlazak na inostrano tržište je dosta težak i pozicionirati se na inostranom tržištu pre svega kvalitetom, a i cenom je dosta teško", naglašava Dušan Paunović, iz preduzeća "Pomak" iz Kraljeva. "Bez podrške, to dosta sporo i teško ide."

To iskustvo deli i preduzeće "O Filip"  koje izvozi petinu svojih proizvoda.

"I posle dvadeset godina rada najveći problem nam je, da povećamo izvoz, da nađemo kvalitetne kupce, ino partnere tačnije, da naplatimo tu robu", kaže vlasnica preduzeća Danijela Božić.

Uz finansijsku pomoć Evropske unije da unaprede proizvodnju, sada mogu da računaju i na savete stručnjaka Evropske banke za obnovu i razvoj da povećaju izvoz, ističe Zvonko Tufegdžić, direktor Regionalne privredne komore Kraljevo:

"Umrežavaju ih sa sličnim preduzećima u inostranstvu što im daje na neki način podstrek da dođu do kupaca, jer poznavanje tržišta je jedan od problema koji takođe usporava izvoz sa ovog područja."

U okviru programa "Evropska unija za Srbiju" mala i srednja preduzeća mogu da pokriju deo troškova za obuke i konsultante.

"To može da bude i uvođenje određenih standarda kvaliteta koji bi im bili potrebni za neko tržište", objašnjava Bojana Vukosavljević iz Evropske banke za obnovu i razvoj, "ili bi to bili biznis planovi koji će im omogućiti da se pripreme finansijski ili pak istraživanja tržišta."

Privrednicima predstavljen je i internet portal Trade passport na kome mogu da provere da li su spremni za izvoz i, ukoliko nisu, šta sve treba da urade da bi postali izvoznici.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво