KAČAMAK SA RATATUJEM

Ratatuj je vegetarijanski specijalitet koji se može poslužiti kao prilog uz glavno jelo ili se koristi kao preliv za testenine. Kačamak sa ratatuj sosom je naš predlog za doručak, koji je može očas posla da bude na trpezi.

kačamak sa ratatuj sosom

Sastojci:

200 grama palente
3 glavice crnog luka
1 zelena babura
50 grama putera
500 mililitara vode
1 kašika bosiljka
3 češnja belog luka
1 paradajz
1 tikvica
2 kašike jabukovog sirćeta
200 grama konzerviranog paradajza
maslinovo ulje
so
mleveni crni biber

Način pripreme:

Glavice crnog luka sitno isečemo i pržimo u tiganju na zagrejanom ulju. Tikvicu oljuštimo, isečemo na kocke i kada luk omekša dodamo u tiganj. Zatim dodamo paradajz i baburu isečene na kocke, sitno isečene češnjeve belog luka, konzervirani paradajz, bosiljak, jabukovo sirće, pobiberimo, posolimo i promešamo.

Kada tečnost ispari sklonimo tiganj sa šporeta. U šerpu, na šporetu, sipamo vodu, posolimo i dodamo puter. Kada voda provri, dodamo palentu neprekidno mešajući žicom za mućenje. Kuvamo palentu oko 2 minuta. Na jedan kraj tanjira serviramo palentu i prošaramo kašikom, a sos iz tiganja serviramo na drugi kraj i po ukusu grančicama mirođije i čeri paradajzom ukrasimo kačamak sa ratatuj sosom .

Prijatno!