DIPLOMATSKI UDARAC UN LONDONU: Vratite Čagos Mauricijusu

Tanjug

24. 05. 2019. u 23:25

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je, na inicijativu Mauricijusa, rezoluciju kojom se od Velike Britanije zahteva da kontrolu nad Arhipelagom Čagos vrati Mauricijusu

ДИПЛОМАТСКИ УДАРАЦ УН ЛОНДОНУ: Вратите Чагос Маурицијусу

Mauricijus

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je, na inicijativu Mauricijusa, rezoluciju kojom se od Velike Britanije zahteva da kontrolu nad Arhipelagom Čagos vrati Mauricijusu.

Za neobavezujuću rezoluciju je glasalo 116 država članica UN, dok je protiv bilo samo šest, što predstavlja veliki diplomatski udarac za Britaniju, ocenjuje BBC.

Od glasanja održanog u četvrtak uzdražalo se 56 zemalja, među kojima i Nemačka i Francuska.

Mauricijus tvrdi da je 1965. godine bio prinuđen da se odrekne kontrole nad Arhipelagom Čagos u zamenu za nezavisnost od Velike Britanije.

Kako je za BBC rečeno u britanskom ministarstvu spoljnih poslova, Britanija ostaje pri stavu da ne priznaje suverenitet Mauricijusa, ali i da neće odstupati od posvećenosti da Mauricijusu vrati kontrolu nad Arhipelagom onog trenutka kada London proceni da mu Čagos više nije potreban za odbrambene svrhe.

Na arhipelagu se nalazi britansko-američka strateška baza.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Aleksandar

25.05.2019. 02:05

Za kakvu bezbednost im to treba? Ako britaniju napadne Madagaskar na primer? Ili Mozambik? Znaci, ako nam nesto treba, mi mozemo to da uzmemo, zato sto smo mi UK? Pravda za Mauricijus...

Diego Schwarc

25.05.2019. 03:20

Apsolutno, sto pre to bolje da vrati svima njihovo i opljackano. Argentinska Falkland ostrva, Kosovo Srbiji i mnogo drugih ostrva i kolonija. It's about time.