Šamar Velikoj Britaniji: Vratite ostrva sa kojih ste proterali sve stanovnike

Generalna skupština UN zatražila od Velike Britanije da Mauricijusu u roku od šest meseci vrati arhipelag Čagos,gde se nalazi britansko-američka strateška baza.

Izvor: B92

Petak, 24.05.2019.

21:07

Šamar Velikoj Britaniji: Vratite ostrva sa kojih ste proterali sve stanovnike
Foto: Depositphotos/anshar

Skupština UN je na inicijativu Mauricijusa usvojila rezoluciju koja nije obavezujuća ali ima političku vrednost.

Za rezoluciju se izjasnilo 116 zemalja, šest je bilo protiv, a među njima su bile SAD, a 56 se uzdržalo od glasanja.

Arhipelag Čagos u centru je višedecenijskog spora posle britanske odluke 1965. da arhipelag razdvoji od Mauricijusa i tu postavi vojnu bazu zajedno sa Amerikancima.

Velika Britanija proterala je oko 2.000 ljudi sa Čagosa ka Mauricijusu i Sejšelima šezdesetih i sedamdesetih da bi napravila mesto za vojnu bazu.

Mauricijus je stekao nezavisnost od Velike Britanije 1968. godine i od tada traži da mu se vrati arhipelag.

Britansko ministarstvo spoljnih poslova izjavilo je da ne priznaje suverenitet Mauricijusa nad Čagosom, nego stoji uz već ponovljen stav da će arhipelag vratiti toj zemlji kada više ne bude potrebno za odbrambene svrhe.

“Zajednička britansko-američko odbrambena baza pomaže Britaniji i svetu u borbi protiv terorizma, organizovanog kriminala i pirata”, tvrdi London.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: