');
Blic Biznis Vesti

U Čačku otvoren novi Regionalni startap centar

U okviru Naučno tehnološkog parka u Čačku, koji postoji od 2014. godine, danas je otvoren novi Regionalni inovacioni startap centar u Domu kulutre gde će mladi inženjeri svoje ideje pretvarati u biznis.

cacak inovacioni centar 01 foto tanjug slobodan miljevic Foto: Slobodan Miljević / Tanjug
cacak inovacioni centar 01 foto tanjug slobodan miljevic

Otvaranju je prisustvovala premijerka Ana Brnabić koja je poručila da su mladi inženjeri budućnost Srbije, a njihove inovacije ono što će našu zemlju povući napred.

Brnabić je istakla da je danas objavljen poziv svim zainteresovanim timovima da se prijave za stanare tog startap centra u Čačku, gde će im, ističe, na raspolaganju biti korišćenje najsavremenije tehnoloske opreme i edukacije za razvoj poslovanja, kao i zaštite prava intelektualne svojine.

Ana Brnabić
Foto: Vladimir Živojinović / RAS Srbija
Ana Brnabić

"Inovacije će nam pomoći da nadoknadimo propuste i šanse koje smo izgubili prethodnih godina i pomoći Srbiji da postane jedan od pobednika u Evropi po stvaranju inovacionih tehnologija", navela je Brnabić.

Kazala je i da su srpski inženjeri ne samo veliki potencijal i talenat zbog velikog znanja koje poseduju u oblasti nauke i tehnike, već i zbog toga što tržištu nude kvalitetne ideje koje su primenjive u privredi i koje mogu biti profitabilne za njih, njihove porodice, ali i lokalnu samoupravu.

Otvaranje Naučno tehnološkog parka u Čačku i njegovo širenje kroz danas otvoreni Starap centar objasnila je kao rezultat sinergije privrede, naučnih institucija, lokalne samouprave i Vlade Srbije i izrazila nadu da će mladi iz tog dela Srbije tu ostati, razvijati svoje ideje i odatle ih slati u svet.

Brnabić je istakla da će do kraja njenog mandata Srbija imati četiri naučno tehnološka parka i dodala da su dva već otvorena, a to su Naučno tehnološki park u Beogradu koji je počeo sa radom 2015. godine, gde danas posluje 70 kompanija i u kojima radi 700 inženjera, kao i Naučno tehnološki park Čačak.

Najavila je da je ideja da se za park u Čačku napravi ili rekonstruiše zgrada gde će sve IT kompanije iz Čačka i tog dela Srbije biti objedinjene na jedno mesto kako bi lakše, navodi, razmenjivale ideje i bile konkurentnije na tržišu.

Druga dva naučno tehnološka parka su u izgradnji, navela je premijerka i oni će biti u Novom Sadu i Nišu.

"Pored ovoga razvijaćemo startap centre i u drugim gradovima zbog talenta i potencijala koji naši mladi inženjeri imaju. Tako da će starap centre imati i Priot, Subotica, Zrenjanin, Kurševac i mnogi drugi, a koje ćemo zatim umrežiti pod jednu kapu kako bi svi razmenjivali znanja koja će biti ponudjena Evropi i svetu", rekla je Brnabić.

Ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović kaže da ako Srbija želi da razvija svoju ekonomiju, mora da ulaže u mlade talente i inovacije, a za to je, podvlači, neophodna i odgovarajuća infrastukrura gde će se te inovacije razvijati.

Nenad Popović
Foto: Aleksandar Dimitrijević / RAS Srbija
Nenad Popović

Popović je najavio da će do kraja godine u Srbiji biti otvoreno još osam inovacionih startap centara, te da je Čačak prvi u tom nizu.

"Čačak je danas dobio jedan fantastičan startap centar na odličnoj lokaciji i koji je opremljen najboljom mogućom opremom poput kompjutera, 3d štampača i skenera", rekao je Popović.

Ministar je istakao da je otvaranje startap centar način da mlade zadržimo u našoj zemlji, ali i druge infrastrukture kao što je izgradnja autoput Beograd-Čačak koji će, nada se Popović, vratiti deo ljudi iz prestonice u taj grad.

"Nastavićemo sa ovim programom i pozivam sve inovativne kompanije da se prijavite na nove konkurse koje će Vlada Srbije objaviti u narednom perodu u oblasti inovacija, jer inovaciono preduzetništvo predstavlja budućnost Srbije i celog sveta", podvukao je Popović.