Protesti 1 od 5 miliona u Valjevu, Novom Sadu, Šapcu i Kruševcu 1Foto: L. V.

Protesti 1 od 5 miliona i ovog petka u Valjevu, Novom Sadu i Šapcu.

Na Desankinom trgu u centru Valjeva u petak su se još jednom okupili građani u protestu „1 od 5 miliona“.

Protesti 1 od 5 miliona u Valjevu, Novom Sadu, Šapcu i Kruševcu 2

Njima su se obratili poslanik SDS Marko Đurišić, sekretar Nove stranke Đorđe Nakić i Srđan Milivojević, član Demokratske stranke.

Sekretar Nove stranke Đorđe Nakić izjavio je večeras na protestu „jedan od pet miliona“ u Valjevu da građani Srbije treba da se oslobode straha od aktuelne vlasti, jer će ista „uskoro biti oterana na smetlište istorije, gde joj je i mesto“.

Nakić je na Desankinom trgu, u „Slobodnoj zoni“, rekao da narod u Srbiji „vrlo dobro zna kako se korov čisti i da će ovaj, politički, uskoro i biti počišćen“, prenosi Beta.

„Neka shvate da ih se ne plašimo i da ćemo ih za nešto manje od godinu dana oterati. Ima tamo i Centralni zatvor i neke institucije koje su možda pogodnije za pojedine od njih, npr. Padinska skela, gde imaju tri institucije, pa mogu da izaberu u koju će od njih. Ako bi ih Slavica (Đukić Dejanović) ili Sanda (Rašković Ivić) pregledale, mislim da bi ih zadržali neko vreme na opservaciji“, naveo je Nakić.

Povodom napada na opozicione aktiviste on je kazao da aktuelna vlast treba da zna da će im se „sve te razbijene glave jednog dana vratiti u pravnom obliku, moraće zbog toga da odgovaraju“.

„Za sve to će podneti račun na proleće sledeće godine, kada će ih građani Srbije oterati u zaborav. I zato nemojte da se plašite, ne dajte da vas zastraše i ostanite hrabri kao što ste uvek bili“, rekao je on.

Protesti 1 od 5 miliona u Valjevu, Novom Sadu, Šapcu i Kruševcu 3

Protest 1 od 5 miliona u Novom Sadu

Iako za ovaj petak nije bilo zvanične najave protesnog skupa od strane organizatora protesta „1 od 5 miliona“ iz Novog Sada, na Pozorišnom trgu se večeras u 19 sati spontano okupilo oko pedesetak građana i građanki.

Niko im se nije obratio, a upravo u to vreme je u centru Novog Sada počela da pada jaka kiša. Među okupljenima su bili i studenti koji su i proteklih četiri meseca učestvovali u novosadskim protestima sa transparentom „Studenti ne ćute“ i „Položićemo i ovaj ispit“.

Podsetimo, prošlog petka je bio održan protesni skup „1 od 5 miliona – Novi Sad“, a tada su se pred više stotina okupljenih građana obratili Marko Bastać i Nebojša Zelenović.

Protest u Špacu: Građani se oslobodili straha od vlasti

Ispred Stare robne kuće, po 18. put, okupili su se građani da protestvuju protiv diktatorskog režima.

Dragutin Guta Grubački ukazao je da sadašnji režim vređa inteligenciju građana i da svakako treba nastaviti proteste.

– Već pola godine građani  protestvuju, u više od stotinu mesta, i na neki način su posle svega umorni i iscrpljeni od ovakvog vida protesta. Međutim, najvažnije je da su se pri tom građani oslobodili straha, i da na jesen treba očekivati znatno burniju reakciju. Šabac je drugačiji od svih gradova u Srbiji, ovde su ulice pune deca i građana, ovde su mediji slobodni. S druge strane u Zrenjaninu, veliki grad gde građani nemaju elementarne uslove za život, počev od pijaće vode i to traje deceniju i po. U Zrenjanin je došla i kineska kompanija za proizvodnju guma, ali je pitanje kolika je ta tehnologija opasna za ekologiju. Izdaje se najplodnije zemljište  strancima, dok su domaći paori skrajnuti.  Verujem da će na jesen Šabac kao Pijemnot  slobode biti uzor svima drugima i da će Srbija biti slobodna zemlja, gde će građani biti, kao što piše u Ustavu, biti suvereni nosioci vlasti, rekao je Grubački.

Miloš Mijailović, bivši ombudsman Šapca, naveo je da se preko sudije Apelicaionog suda Miodraga  Majića režim na najbrutalniji način, i to od strane narodnih poslanika  narondih i drugih jurišnika, obračuanava sa neistomišljenicima.

Protesti 1 od 5 miliona u Valjevu, Novom Sadu, Šapcu i Kruševcu 4
Foto: D.E.

– Sudija Majić izneo je stav koji podseća da je  Srbija potpisnik međunarodnih ugovora i da će ako se ne pridržava toga  morati da plaća penale. Najveći broj građana podržava Tijanin janin zakon, ali se i pravnici moraju odrediti u tom slučaju. Nažalost, naveo je Mijailović, ni Visoki savet pravosuđa  koji treba da zastupa vladavinu prava nije se oglasio u ovom slučaju, što govori da je i on podložan diktaturi Alkesandra Vučića.

Dušan Tufegdžić, jedan od organizatora protesta u Šapcu, javno je upitao da li je u istoriji Srbije zabeleženo da je ikad iko prodao i jedan metar svoje zemlje strancima. Nažalost, ovde je prodat PKB budzašto, i najkvalitetnija zemlja izdata je u zakup Arapima a da su ugovori  tajna.

Oko stotinu građana učestvovalo je u protesnoj šetnji  standardnom maršutom centralnim ulicama Šapca.

Zdravstvo tema slobodnog dnevnika na protestu u Kruševcu 

Loš zdravstveni sistem i masovni odlazak medicinskog osoblja u inostranstvo bili su tema večerašnjeg slobodnog dnevnika održanog u okviru protesta „Jedan od pet miliona“ u Kruševcu.

„U poslednjih pet godina broj zaposlenih u zdravstvu smanjen je za skoro deset hiljada, prema različitim procenama Srbiju godišnje napusti između 300 i 800 lekara, a više od tri i po hiljade nemedicinskih radnika zaposleno je na neodređeno uprkos tome što zdravstvu trenutno nedostaje tri i po hiljade lekara i više od osam hiljada sestara“ rekla je Katarina Panić, jedna od organizatora protesta, obraćajući se okupljenima, prenosi Beta.

Ona je kazala da je Srbija jedina zemlja na svetu gde se deca leče SMS porukama te da nigde na svetu život ne zavisi od humanosti građana, a roditelji ne strepe od neizvesnosti dok se oko njih rasipa novac za skupe novogodišnje jelke, fontane i koncerte, poručivši da građani protestuju upravo jer žele da lekari ostanu ovde i da ni jedan život ne zavisi od SMS-a.

Okupljenima se obratila i Kruševljanka Sonja Antić, majka dečaka koji boluje od razvojne displazije, a koja je kazala da je upoznala „naš jadni zdravstveni sistem u kome vam lekari govore da je sve u redu, iako vi vidite da nije, u kome godinu dana niko ne zna šta se dešava sa vašim detetom, u kome nema strućnjaka koji bi prepoznao problem i krenuo sa ranom intervencijom koja je presudna kod razvojnih poremećaja“.

Protesti 1 od 5 miliona u Valjevu, Novom Sadu, Šapcu i Kruševcu 5
Foto: BETA/Jelena Bozovic/MO

„U tom sistemu morate sami da se borite, život deteta nije toliko bitan koliko je bitna papirologija, besmislena administracija i koverta. Morate da plaćate privatne defektologe, logopede i terapeute jer ih u dispanzerima nema uošte ili ih nema dovoljno“, rekla je ona upitavši koliko košta dečiji život u Srbiji.

Organizatori protesta su nakon skupa lekarski mantil i kovertu sa natpisom „Koliko košta život u Srbiji“, u koji su stavljene kopije novčanica evra, odneli do Doma zdravlja, objasnivši da taj način žele da ukažu na nakaradnost Zakona kojim je previđeno da lekari mogu da prime poklon u vrednosti od 468 jer, kako su naveli, država nije u mogućnosti da ih plati.

Katarina Panić je pozvala sugrađane da se okupe i sledećeg petka, kada će biti obeleženo šest meseci od početka protesta u Kruševcu poručivši malobrojnima koji su večeras došli da su upravo oni nosioci bunta i promena „jer se uprkos pritsicima i pretnjama kojima su izloženi oni koji na proteste dolaze, uporno pojavljujete svakog petka“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari