Dostupni linkovi

Trump odobrio slanje dodatnih trupa na Bliski istok


Donald Trump
Donald Trump

Američki predsjednik Donald Trump je izjavio u petak da će poslati oko 1.500 američkih vojnika na Bliski istok, uglavnom kao mjeru zaštite, u momentu zatezanja odnosa sa Iranom.

No, kako navodi Reuters, lider republikanaca je ipak spustio loptu po pitanju mogućeg vojnog konflikta, rekavši da vjeruje da Iran ne želi konfrontaciju sa SAD.

Mi želimo da imamo zaštitu na Bliskom istoku. Mi ćemo poslati relativno mali broj trupa, uglavnom kao zaštitu" rekao je Trump nakon što je napustio Bijelu kuću, odlazeći za Japan.

Pentagon je rekao da će između 900 i 1.500 trupa biti dodatno raspoređeno, i da se u regionu, već nalazi oko 600 vojnika te da će to biti prošireno. Navodi se da to uključuje i personal za rakete Patrot, kao i avione za nadgledanje i inžinjere.

"Trenutno mislim da Iran ne želi sukob. I sigurno mislim da ne žele da se bore sa nama" rekao je američki predsjednik.

"Ali oni ne mogu imati nuklearno oružje" nastavio je "ne mogu imati nuklearno oružje. I oni to razumiju", tvrdi Trump.

Ranije danas zbog povećanih tenzija sa Vašingtonom, iranski ministar vanjskih poslova Džavad Zarif upozorio je na anarhiju na Bliskom istoku ukoliko svjetske sile ne uspiju da se ujedine i zaustave ono što je nazvao "američkom agresijom".

Zvanična iranska novinska agencija IRNA navela je da je Zarif to izjavio u petak, tokom posjete Islamabadu gdje razgovara sa pakistanskim zvaničnicima.

Odnosi između Teherana i Vašingtona su naglo zahladili nakon što se američki predsjednik Donald Trump povukao iz međunarodnog nuklearnog sporazuma sa Iranom, potpisanog 2015., kojim je ograničen nuklearni program Irana, u zamjenu za popuštanje međunarodnih sankcija.

Od tada je Vašington pojačao svoju retoriku i uveo nove sankcije.

Ranije ovog mjeseca, SAD su pojačale vojno prisustvo na Bliskom istoku i u Persijskom zalivu, citirajući "neposrednu prijetnju" Irana, čime su pojačali strahovanja o mogućem vojnom konfliktu sa Iranom.

Teheran negira optužbe.

Arapska liga je za sljedeću sedmicu zakazala hitan sastanak zbog eskalacije regionalnih tenzija.

Istovremeno je danas Pentagon optužio Iransku revolucionarnu gardu (IRCG), koju su inače nedavno stavili na spisak terorističkih organizacija, da su direktno odgovorni za napade na tankere Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), ranije ovog mjeseca opisujući to kao dio "kampanje" Teherana koja je razlog novog američkog raspoređivanja snaga u tom regionu.

"Napad na isporuke u Fudžariahu mi pripisujemo Iranskoj revolucionarnoj gardi" rekao je admiral Michael Gilday, direktor Združenog štaba, dodajući da su mine korištene u napadu IRCG.

XS
SM
MD
LG