');
Najnovije vesti
Blic Vesti Svet

POBUNA U "AMAZONU" Mnogi građani u strahu: Radnici ne žele da američkoj vladi prodaju KONTROVERZNI SOFTVER

"Amazonova" tehnologija za prepoznavanje osoba na fotografijama postala je jedna od glavnih tačaka sukoba Skupštine deoničara i rukovodstva firme, ali ne i jedina. Na jučerašnjoj skupštini mali deoničari "Amazona" raspravljali su o rekordnom broju predloga, nezadovoljni što Uprava nije htela da ih sasluša izvan zvaničnih kanala.

Prepoznavanje lica profimedia-0334531482 Foto: Profimedia
Prepoznavanje lica profimedia-0334531482

Čak dve rezolucije ticale su se tehnologije prepoznavanja lica "Rekognition" jer su predstavnici deoničara zabrinuti zbog mogućeg kršenja ljudskih prava u slučaju da se njome počnu služiti policija i obaveštajne službe, prenosi "Jutarnji list"

- Jednostavno je previše rizika s ovom tehnologijom u rukama vlada. Ona podstiče na uopšteno povećanje nadzora, pojačava predrasude u našem pravosudnom sistemu u SAD. Nemamo odgovarajuće ograde. Tehnologija bi omogućila masovni nadzor, čak i da je 100 odsto precizna, što, naravno, nije - rekla je direktorka Koalicije za odgovorne investicije Mari Bet Galager.

Galager kao glavni problem navodi da bi takva tehnologija mogla ozbiljno da promeni društvene navike ljudi.

- Ne želimo da je koriste organi reda zbog uticaja koji će imati na društvo - ljude bi mogli da se obeshrabre da izlaze na javna mesta za koja misle da bi na njima mogli da budu praćeni.

Zabrinutost

"Amazon" je svoj sistem ponudio na prodaju Američkoj imigracijskoj i carinskoj službi, nakon čega su protiv te tehnologije ustale brojne građanske udruge za zaštitu ljudskih prava, ali i sami radnici "Amazona". "Rekognition" može na fotografijama da prepozna osobe iz baze podataka, da proceniti nalazi li se na slikama "nepoželjni" sadržaj, razaznati pol osobe, rasa, njeno raspoloženje i mnoge druge informacije. Zabrinuti deoničari predložili su dve rezolucije o kojima se juče raspravljalo - prva poziva na profesionalno istraživanje mogućih uticaja tehnologije ako bi se njome koristile državne agencije, a druga ide i korak dalje te zahteva moratorijum na prodaju tehnologije vladama dok se potencijalne štete znatno ne umanje.

Dodatni problem s "Rekognitionom" je što su neke testirane verzije imale ozbiljnih problema s prepoznavanjem žena i osoba tamnije puti. Dok bi bele muškarce sistem redovno prepoznao sa stoodstotnom preciznošću, preciznost pada na samo 69 odsto kada se radi o prepoznavanju Afroamerikanki. Iako je kompanija u saopštenju utvrdila kako se radilo o ranijoj verziji te da su nove verzije uklonile "predrasude" iz sistema, te informacije nisu nezavisno potvrđene, a aktivisti za zaštitu ljudskih prava zabrinuti su da bi sistem mogao uzrokovati probleme manjinama.

Rešenja

Od 12 rezolucija o kojima se juče raspravljalo, čak ih je devet koordinisao Međuverski centar za korporativnu odgovornost, koalicija tristotinak institucionalnih investitora koji pokušavaju da utiču na firme u svom portfelju da preduzmu korake po pitanju zaštite ljudskih prava, polne i rasne raznovrsnosti, i zaštite okoline. Iako su s većinom kompanija čije deonice drže u stanju direktno razgovarati i doći do zadovoljavajućih rešenja, "Amazon" je pristajao samo na kratke telefonske razgovore koji su prolazili bez rezultata, piše "Jutarnji list".

Ugovor

Peticija koju je prošle jeseni pokrenulo 28 radnika i deoničara "Amazona" prerasla je u zahteve za konkretnim akcijama - postizanje cilja rezanja emisija ugljenik dioksida na nulu i raskidanja ugovora s naftnim kompanijama. Javnu peticiju potpisalo je čak 7672 radnika "Amazona", što je redak čin pobune u toj firmi. Bez obzira na ishod glasanja skupštine deoničara, sve rezolucije su neobvezujuće, pa ne mogu prisiliti Upravu Amazona da preduzima korake koje ne želi ili da odustane od cilja koji je sebi zadala, ali mogu poslati jaku poruku. Da firmi nije svejedno kako će se glasati, pokazuje i činjenica da su pokušali da spreče glasanje. "Amazon" je pre skupštine i zvanično zatražio od američke Komisije za papire od vrednosti i berzu da skine obe rezolucije s dnevnog reda, ali bez uspeha.

Što sve može program od kojeg mnogi strahuju

Otkrivanje objekata, mesta i aktivnosti

Uz pomoć program "Rekognition" mogu se identifikovati na hiljade objekata (npr. bicikl, telefon, zgrada) i mesta (npr. parking, plaža, grad). Pri analizi videozapisa mogu se identifikovati i aktivnosti koje se događaju unutar okvira, poput "isporuke paketa" ili "igranja fudbala".

Prepoznavanje lica

Uz pomoć "Rekognition-ove" brze i tačne mogućnosti pretraživanja može se identifikovati osoba na fotografiji ili videozapisu pomoću baza fotografija lica.

Analiza lica

Mogu se detaljno analizirati crte lica na fotografijama i videozapisima. Na primer, mogu se odrediti stvari poput toga da li je neko radostan, raspon njegovih godina, otvorenost očiju, kakve naočare nosi, kakvu kosu ima...

Snimanje kretanja

Moguće je snimiti kretanje ljudi u nekoj aktivnosti koristeći ovaj program. Na primer, možete snimiti kretanje sportiste tokom trajanja igre kako biste identifikovali pojedine poteze u detaljnoj analizi nakon završetka igre.

Otkrivanje nebezbednog sadržaja

Rekognition pomaže otrkivanje potencijalno nebezbednih ili neprikladnih sadržaja na fotografijama ili videozapisima. Takođe, uz pomoću oznaka i na temelju vaših potreba, možete kontrolisati šta želite da vidite ili dopustite drugima da vide.

Prepoznavanje slavnih osoba

Možete identifikovati poznate osobe na svojim videozapisima i fotografijama te katalogizovati snimke za korišćenje, na primer, u marketinške i oglašavačke svrhe ili za medijsku industriju.

Tekst u fotografiji

Kako je "Rekognition" posebno programiran da na fotografijama analizira stvari iz stvarnog sveta, tako može i raspoznati tekst na slikama. Na primer, "Rekognition" može da otkrije i prepoznaje imena ulica, opise, nazive proizvoda i registarske oznake vozila.