Kupusina bila bez struje, lopovi odneli hiljadu metara bakarnog kabla sa dalekovoda

Lopovi su sinoć isekli i odneli oko hiljadu metara visokonaponskog kabla sa dalekovoda, kojim se selo Kupusina snabdeva strujom iz pravca Apatina, a 2.000 meštana ostavili više časova u mraku.
Kupusina bila bez struje, lopovi odneli hiljadu metara bakarnog kabla sa dalekovoda
Foto: Pixabay
Prema informacijama do kojih je došao Radio Dunav, probleme u snabdevanju električnom energijom Kupusinci su prijavili oko 21 čas, kada su na teren izašle dežurne službe Elektrodistribucije, kako bi otklonile kvar. Ubrzo je konstatovano da je isečeno i ukradeno bliže hiljadu metara 20-kilovatnog dalekovoda, o čemu je obaveštena i policija koja je izašla na teren kako bi obavila uviđaj.
 
Zbog ove krađe Kupusina je nekoliko sati bila bez struje, a napajanje je obezbeđeno sa mreže iz drugog pravca, preko Bačkog Monoštora. Nije poznato koliko su novca lopovi zaradili krađom ovih kablova, kao i to na koji način je izvedena, s obzirom da je mreža bilo pod naponom, a dalekovodi visine oko 15 metara.
 
Prve procene ukazuju da je ukradeno oko hiljadu metara bakarnog kabla, preseka 50mm2, čija je vrednost na crnom tržištu oko 20.000 evra. Kako Radio Dunav saznaje, policija intezivno traga za počiniocima, a istraga je usmerena i prema onima koji se bave otkupljivanjem ukradenog bakra.
  • Električar

    25.05.2019 15:33
    Zašto izvrćete?
    Poaro@
    Pričaš kao da si bio na licu mesta. Dalekovod o kojem se govori ima bakarne provodnike 5OCUmm2 ili bakarno uže, njih 4 u dužini od 1000 metara. Težina je 0.75 kg po dužnom metru. Radio sam na tom vodu pre nekoliko godina, kada se takođe dogodila krađa. Ono što sam siguran da je ova krađa bila pripremljena kao i ona ranije. Pronađi slike na internetu 025info, koji takođe govori o ovom slučaju. Moguće je da je i policija takođe upletena, a ni ti mi nisi jasan sa bušenjem, kao da želiš da umanjiš štetu?
  • Poaro

    25.05.2019 14:03
    @Srđan
    Ovo nije elektrika već fizika i matematika i malo opšteg tehničkog obrazovanja, samo primenjeno na konkretan primer. Problem našeg društva je upravo u tome što se ovakvim spinovima guši zdrav razum i ono što i naša deca znaju u osnovnoj školi.
    Lopovska vlast na svim nivoima pravi budale od nas - na to treba novinari da ukazuju
  • Srđan

    25.05.2019 12:58
    @Poaro
    A ti očekuješ od novinara da se razumeju u elektriku do takvih detalja?!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina