Tramp: Šaljemo vojsku na Bliski istok, videćemo šta će biti; "Rusija bi mogla da reaguje"

Administracija predsednika SAD Donalda Trampa obavestila Kongres da planira da uputi na Bliski istok dodatnih 1.500 vojnika u svetlu rastućih tenzija sa Iranom.

Izvor: Beta

Petak, 24.05.2019.

19:17

Tramp: Šaljemo vojsku na Bliski istok, videćemo šta će biti;
Foto: EPA-EFE/VALDA KALNINA

Te snage će biti upućene verovatno narednih nedelja, a njihova uloga će biti defanzivne prirode, navodi se u tekstu upućenom Kongresu u koji je uvid imala američka agencija AP.

Misija vojnika će biti i zaštita američkih snaga koje se već nalaze na terenu, a ima ih oko 10.000.

"Želimo da budemo zaštićeni na Bliskom istoku. Slaćemo relativno mali broj trupa, uglavnom odbrambenih", rekao je Tramp napuštajući Belu kuću pred odlazak u Japan.

On je naveo da neki vrlo talentovani ljudi kreću na Bliski istok. "Videćemo šta će se desiti", dodao je Tramp, prenosi Rojters.

Kako su Rojtersu rekla dva izvora koja su želela da ostanu anonimna, nove snage treba da pomognu u jačanju američke odbrane u regionu i da te trupe uključuju inženjere.

Rusija bi mogla pokrenuti temu raspoređivanja novih američkih trupa na Bliskom istoku pred Savetom bezbednosti UN, izjavio je poslanik Vladimir Džabarov, zamenik predsednika spoljnopolitičkog odbora Parlamenta, prenela je novinska agencija RIA.

Tenzije između Vašingtona i Teherana porasle su otkako su SAD prošle godine napustile međunarodni nuklearni sporazum i obnovile sankcije koje su izazvale krizu iranske ekonomije.

Tim sporazumom sa SAD, Rusijom, Kinom, Velikom Britanijom, Francuskom, Nemačkom i EU, Iran je pristao da ograniči aktivnosti na obogaćivanju uranijuma, a zauzvrat su mu ukinute međunarodne sankcije.

SAD su nedavno poslale bombardere i grupu nosača aviona u Persijski zaliv zbog navodne, još neprecizirane pretnje Irana, a američki predsednik Donald Tramp je pre nekoliko dana je izjavio da će se Iran suočiti sa "zvaničnim krajem" ako ponovo zapreti Vašingtonu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: